GroenLinks-leider Jesse Klaver is niet van plan in een kabinet te stappen met de VVD, CDA en D66 om een rechts beleid "iets minder erg te maken of de scherpe randjes van rechts beleid" te halen. 

Dat zei hij dinsdag in het debat over het verslag van de verkenning van de kabinetsformatie.

Vorige week werd duidelijk dat deze vier partijen woensdag de eerste onderhandelingen starten om samen tot een coalitie te komen. 

Allen benadrukken dat de verschillen onderling groot zijn, maar uit de gesprekken met verkenner Edith Schippers is gebleken dat een coalitie met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Klaver als eerste onderzocht moet worden.

Hoewel deze coalitie niet de voorkeur heeft van Klaver, gaat hij wel in gesprek. Zijn voorkeur voor een centrum-links kabinet lijkt in dit stadium onhaalbaar. Het CDA wil daar niet aan meewerken en de PvdA zegt nu niet aan zet te zijn.

Klaver gaat daarom de gesprekken met Rutte, Buma en Pechtold aan en zei daarvoor de tijd te willen nemen. Schippers zei vertrouwen te hebben in hun inzet. "Partijen hebben mij aangegeven dat ze deze gesprekken zeer serieus gaan voeren", aldus Schippers

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Verandering

"We gaan proberen eruit te komen", aldus Klaver die inzet op "een agenda van verandering". Voor GroenLinks is het belangrijk dat klimaatverandering nu echt wordt aangepakt, er een humaan vluchtelingenbeleid komt en de inkomensongelijkheid wordt aangepakt.

Voor CDA’er Buma staat voorop dat de zorgen bij mensen serieus moeten worden genomen. Hij noemt onzekerheden die mensen ervaren door de globalisering, immigratie en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Buma: "Deze verkiezingen gingen over zorgen. Niet over het keren van populisme. Deze uitslag heeft het populisme niet overwonnen, want zorgen die mensen hebben zijn niet populistisch."

De onderhandelingen gaan woensdag van start. Zoals verwacht is Schippers door de Kamer benoemd tot informateur die dat proces in goede banen moet leiden.