Verkenner Edith Schippers zal als enige informateur de onderhandelingen begeleiden over een nieuw kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. 

Andere opties zijn van tafel, bevestigen bronnen rond het Binnenhof berichtgeving door De Telegraaf.

De naam van Schippers werd al genoemd, maar de partijen waren er nog niet helemaal uit. Zo werd door GroenLinks de mogelijkheid van bijvoorbeeld een tweede informateur opengehouden. Die optie is inmiddels van tafel.

Donderdag werd na gesprekken met Schippers besloten dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks serieus verder gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dit ondanks grote verschillen tussen de partijen.

Mooie positie

De partijen waren te spreken over Schippers als verkenner. Vorige week maakte de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat zij niet terugkeert in een volgend kabinet. Daardoor zit ze naar eigen zeggen "in een heel mooie positie" om onderzoek te doen naar een nieuw te vormen regering.

Verkenner Schippers biedt maandag haar verslag over de verkenning aan de Tweede Kamer aan. De Tweede Kamer debatteert hier dinsdag over.

Rutte, Buma, Pechtold en Klaver blijven 'grote verschillen' zien
Rutte, Buma, Pechtold en Klaver blijven 'grote verschillen' zien