De Tweede Kamer is donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. Van de 150 leden van de 'oude' Kamer vertrokken er 71. De nieuwe Kamerleden werden beëdigd na het uitspreken van de eed of de belofte. 

De Kamervoorzitter van de vorige zittingsperiode, Khadija Arib, leidde de vergadering. De griffier nam eerst voorzitter Arib, die hoopt dat de Kamer haar volgende week herkiest, de belofte af. Daarna volgden de andere 149 leden.

Er zijn veel nieuwkomers in de Kamer. Daarnaast nemen acht bewindslieden van het demissionair kabinet-Rutte II plaats in de Tweede Kamer. Vijf nieuwe Kamerleden zijn overgekomen uit de Eerste Kamer. Vier van hen zijn van PVV-huize. De vijfde is Martin van Rooijen van 50Plus, die in de jaren zeventig al eens in de Kamer zat als CDA'er.

De drie Kamerleden van Denk bleven enige tijd staan uit protest tegen de plaats in de vergaderzaal die aan hen is toegewezen.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Eed of belofte

Ongeveer twee derde koos voor de belofte, de rest voor de eed. GroenLinkser Isabelle Diks, gewezen wethouder in Leeuwarden, sprak de belofte uit in het Fries. De eerste keer sloeg ze echter een frase over, zodat de plechtigheid over moest.

SGP-voorman Kees van der Staaij is nu het langstzittende Kamerlid, gevolgd door PVV-leider Geert Wilders en Kamervoorzitter Arib.