Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem betreurt het dat aanstoot is genomen aan een opmerking van hem.

In een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung had hij erop gewezen dat solidariteit tussen landen samengaat met de verplichting om de begroting op orde te maken: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen."

Hij wees woensdag op zijn "Nederlandse directheid", die niet altijd wordt gewaardeerd. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat.".

'Onaanvaardbaar'

De sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement wil dat Jeroen Dijsselbloem zich terugtrekt als voorzitter van de eurogroep. De uitlatingen van de PvdA-minister zijn "onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen", zegt vicevoorzitter Kathleen Van Brempt.

Het fractiebestuur was unaniem. Fractievoorzitter Gianni Pittella zei dat hij een duidelijke spijtbetuiging van Dijsselbloem had verwacht over diens "beschamende en moeilijk verkeerd te interpreteren" uitspraken. "Dit bevestigt dat Dijsselbloem ongeschikt is om de eurogroep voor te zitten en daarom roepen we hem op op te stappen. De eurogroep verdient een nieuwe progressieve voorzitter."

De PvdA heeft drie leden in de 190-koppige S&D-fractie, onder wie delegatieleider Paul Tang. Die noemde Dijsselbloems uitspraken "ongelukkig". "Hij had beter andere woorden kunnen kiezen. Maar het parlement gaat niet over de eurogroep, dus wij hoeven ons er niet over uit te laten."

Portugal

Vooral uit Zuid-Europese landen, die financiële steun krijgen van de rijkere Noord-Europese landen, was de kritiek op Dijsselbloem fel. Zo noemde de premier van Portugal, Antonio Costa, hem woensdag een "racist, xenofoob en seksist".

Volgens Costa "wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden".

Italië

De opmerking van Dijsselbloem dit weekend schoot ook bij andere landen in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat. Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaal-democratische fractie werd aangevallen, weigerde Dijsselbloem zijn woorden in te trekken.

Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau, aldus zijn woordvoerder eerder op woensdag.

'Dijsselbloem moet excuses aanbieden en vertrekken'
Video
'Dijsselbloem moet excuses aanbieden en vertrekken'

Grote woorden

De rel komt op een moment dat Dijsselbloems toekomst als eurogroepvoorzitter onduidelijkheid oproept. Zijn termijn loopt officieel op 13 januari 2018 af. Zolang hij demissionair is kan hij de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, blijven voorzitten.

De PvdA-fractie verwerpt de felle Zuid-Europese kritiek op demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als voorzitter van de eurogroep. Hij kan gewoon op zijn post blijven, aldus Tweede-Kamerlid Henk Nijboer woensdag.

Hij vindt dat de Zuid-Europese landen "wel heel grote woorden" gebruiken.Volgens Nijboer doet partijgenoot Dijsselbloem het al jaren uitstekend in zowel Nederland als Europa.

Thieme

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt de uitspraak van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over drank en vrouwen onverantwoord. Zij eist excuses.

Het is "in uw positie onverantwoord" om een dergelijke uitspraak te doen tegen de achtergrond van de grote offers die de gewone Griek, Spanjaard en Ier sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2010 hebben moeten brengen, zo stelt Thieme in een reeks vragen aan Dijsselbloem.