Eurogroepvoorzitter en demissionair minister Jeroen Dijsselbloem was een van de doelwitten van de acht bombrieven die maandag in Athene zijn onderschept en onschadelijk gemaakt. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdagmiddag bevestigd.

Hij wilde verder niets meedelen.

De brieven met explosief materiaal werden maandag in een postkantoor in Griekenland opgemerkt en onschadelijk gemaakt. ''Het is ronduit schokkend”, aldus EU-parlementariër Paul Tang (PvdA) die zijn partijgenoot dinsdag nog sprak in het Europees Parlement. ''Dat was voor het nieuws naar buiten kwam. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.”

Premier Mark Rutte noemt het verschrikkelijk dat mensen bombrieven sturen. ''Daar is geen enkele rechtvaardiging voor te vinden.'' PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher noemt het ''heel ernstig" en ''afschuwelijk". Hij kan zich niet herinneren dat een Nederlandse bewindsman zoiets ooit eerder is overkomen.

Volgens Griekse bronnen waren de brieven bestemd voor hoge EU-functionarissen die zijn betrokken bij de onderhandelingen over het steunprogramma voor Griekenland.

Bombrieven

Ook de Franse EU-commissaris Pierre Moscovici en de Duitse baas van het EU-steunfonds ESM, Klaus Regling, worden genoemd en de Griekse oud-minister Gikas Hardouvelis. De Europese Commissie weigert commentaar maar zegt de ontwikkelingen ''met zorg" te volgen.

Eerder zijn twee bombrieven wel ongemerkt vanuit Griekenland verstuurd. Woensdag onderschepte de postkamer van het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof die was gericht aan Dijsselbloems collega Wolfgang Schäuble. De dag erna raakte een werkneemster in het Parijse IMF-kantoor gewond bij het openen van een bombrief.

Griekenland

Bombrieven en bompakketten zijn een beproefd middel in Griekenland voor terroristische aanslagen. In 2010 werden er vanuit Griekenland naar buitenlandse instanties en regeringsleiders bompakketten gestuurd. Toen was onder meer de Nederlandse ambassade in Athene doelwit.

De aanslagen werden destijds door de politie gelinkt aan de extreemlinkse beweging met de naam Samenzwering van de Cellen van het Vuur. Deze organisatie dook in 2008 op in Athene en pleegde voornamelijk kleine aanslagen op overheidsgebouwen en huizen van politici.

In 2010 ging het om zo'n veertien pakketjes met explosieven in uitgeholde boeken en dossiers.