Dijsselbloem onderzoekt aanblijven als voorzitter Eurogroep

Jeroen Dijsselbloem verkent bij de Europese ministers van Financiën de mogelijkheid of hij kan aanblijven als voorzitter van de Eurogroep. De demissionair minister (PvdA) wil zijn termijn tot 13 januari 2018 afmaken.

Het ministerie van Financiën zegt dat Dijsselbloem momenteel aan de andere ministers in de eurolanden vraagt hoe zij denken over zijn eventuele aanblijven. Volgens het ministerie is de huidige situatie "onontgonnen terrein". Nog niet eerder verloor een Eurogroepvoorzitter zijn positie als minister van Financiën na de verkiezingen in een lidstaat.

Als Dijsselbloem zijn taak als minister van Financiën neerlegt, zit in principe ook zijn werk als Eurogroepvoorzitter erop. Dat betekent dat hij in functie blijft zolang de kabinetsformatie duurt.

Het is aan de Eurogroep om te beslissen wat er gebeurt als Nederland een nieuw kabinet vormt voordat de termijn van Dijsselbloem in Europa afloopt. Naar verwachting komt de Eurogroep voor de zomer met een beslissing.

Vast voorzitter

Dijsselbloem onderzoekt tevens in Brussel of er na zijn termijn in 2018 een vaste voorzitter van de eurolanden moet komen. Deze persoon hoeft het voorzitterschap dan niet te combineren met een ministerspost in eigen land, waarmee soortgelijke situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Dijsselbloem is sinds 2013 voorzitter van de Eurogroep, de verzameling van landen waar met de euro kan worden betaald. Omdat zijn partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorige week zwaar verloor, is het onwaarschijnlijk dat Dijsselbloem als minister terugkeert in een nieuw kabinet.

Het is ook de vraag wat Dijsselbloem zal doen met zijn zetel in de Tweede Kamer als hij mag aanblijven als voorzitter in Brussel. Dijsselbloem staat op de nummer drie van de PvdA-lijst, dat vorige week negen zetels kreeg. Het is onwaarschijnlijk dat hij het voorzitterschap combineert met een plaats in de Tweede Kamer.

Lees meer over:
Tip de redactie