De PvdA mag van de achterban niet deelnemen aan een nieuwe regering. De leden van de partij willen zelfs niet deelnemen aan een eventueel links kabinet.

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei na de voor hen rampzalig verlopen verkiezingen van woensdag al dat het niet voor de hand lag dat zijn partij weer zou gaan meeregeren. Maar hij gooide de deur niet meteen helemaal dicht.

Ook op de ledenraad van zaterdag wilde de partijtop steun aan een nieuw kabinet niet bij voorbaat met zoveel woorden uitsluiten. Wel zou de partij ''bescheidenheid passen'' en geeft zij de voorkeur aan een linkse regering, zonder de VVD.

De gedecimeerde PvdA zou met de overgebleven negen zetels het door velen verwachte 'kernkabinet' van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid kunnen helpen.

Spekman

Scheidend PvdA-voorzitter Hans Spekman mag aanblijven tot oktober. Het voorstel van het partijbestuur met die strekking kreeg zaterdag de steun van een meerderheid van de leden.

Spekman kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan. Hij trok zijn conclusies uit de afstraffing van de PvdA in de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag.

Spekman wil echter de komende maanden nog ''de boel op orde brengen om het voorzitterschap netjes te kunnen overdragen''.

Een aantal leden drong aan op het onmiddellijk terugtreden van Spekman. Hij zou niet ''over zijn graf heen moeten regeren''. Bovendien dringt volgens sommige PvdA'ers de tijd, met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het verschiet, en moet een nieuwe voorzitter wel de tijd krijgen de partij voor die tijd te vernieuwen.

Asscher

Lodewijk Asscher mag aanblijven als partijleider van de PvdA. De leden van de partij spraken zaterdag hun vertrouwen in hem uit.

Van de achterban stemde ruim 87 procent voor het aanblijven van Asscher. De vicepremier is pas vier maanden PvdA-leider.

Zetels

De sociaaldemocraten behaalden bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen nog 38 zetels. Van dit aantal blijven er nog maar negen over.

Spekman weigerde in eerste instantie af te treden en stelde dat de leden zich zaterdag over zijn positie zouden moeten uitspreken. Hij wees er na de uitslag op dat de PvdA-leden hem vorig jaar nog hebben herkozen.

Binnen de partij gingen de afgelopen dagen echter steeds meer stemmen op dat hij zich de historische nederlaag moest aantrekken en zijn eigen conclusies moest trekken.

De opvallendste cijfers van de verkiezingsuitslag
De opvallendste cijfers van de verkiezingsuitslag