Hans Spekman stapt in oktober op als de voorzitter van de Partij van de Arbeid. Dat heeft de partij vrijdagavond bekendgemaakt. 

Zijn positie stond ernstig ter discussie na de desastreuze verkiezingsnederlaag van de PvdA. De sociaaldemocraten behaalden bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen nog 38 zetels. Van dit aantal blijven er nog maar negen over.

Spekman blijft volgens RTL Nieuws in functie tot het volgende PvdA-congres op 7 oktober.

In de jaarbeurs in Utrecht vindt zaterdag een politieke ledenraad plaats van de PvdA. Hier wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen besproken. Dit soort bijeenkomsten organiseert de partij altijd na een grote verkiezing.

Historische nederlaag

Spekman weigerde in eerste instantie af te treden en stelde dat de leden zich zaterdag over zijn positie zouden moeten uitspreken. Hij wees er na de uitslag op dat de PvdA-leden hem vorig jaar nog hebben herkozen.

Binnen de partij gingen de afgelopen dagen echter steeds meer stemmen op dat hij zich de historische nederlaag moest aantrekken en zijn eigen conclusies moest trekken.

Verantwoordelijk

Partijleider Lodewijk Asscher laat vrijdag in een reactie weten dat wat hem betreft Spekman niet weg had hoeven gaan. "Ik ben blij dat hij niet meteen opstapt maar zegt: 'ik ben verantwoordelijk voor het vervolg'."

Spekman organiseerde vorig jaar lijsttrekkersverkiezingen, waarbij vice-premier Lodewijk Asscher fractievoorzitter Diederik Samsom versloeg. Samsom leidde de PvdA in 2012, na een inhaalrace, naar een ruime overwinning. De sociaaldemocraten werden toen de tweede partij en gingen een regeringscoalitie aan met de VVD.

Dialoog met de kiezers

In een brief aan de PvdA-leden heeft Hans Spekman kort zijn besluit toegelicht om in oktober te vertrekken als partijvoorzitter. Hij wil nu eerst "met elkaar de klap verwerken en eensgezind bouwen aan de toekomst".

''De uitslag is pijnlijk, de klap komt bij ons allen hard aan'', aldus Spekman. Als lid van het partijbestuur wil hij de komende maanden leiding geven aan een dialoog met leden en kiezers over de toekomst. ''Met ruimte voor de noodzakelijke vernieuwing en verandering. Maar ook door juist nu op een verantwoordelijke wijze te doen wat nodig is.''

Zwakkeren

De voorzitter heeft zich binnen de partij altijd hard gemaakt voor zwakkeren in de samenleving; mensen die gedwongen in armoede of illegaliteit leven. Daarbij pleitte hij wel voor een harde aanpak van mensen die misbruik maken van bijvoorbeeld de bijstand, omdat dit volgens hem de solidariteit ondermijnt.

Na eerst lasser, verhuizer en verkoper in een milieuboekenwinkel te zijn geweest, werd Spekman in 1994 lid van de gemeenteraad van Utrecht. Van 2001 tot mei 2006 was hij daar wethouder en in november 2006 werd hij lid van de Tweede Kamer.