De Turkse sancties tegen Nederland zijn ''in hoge mate symbolisch". Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher dinsdag in het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

De Turkse regering heeft besloten om Nederlandse diplomatieke vluchten te weren. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom en een vriendschapsverdrag wordt mogelijk opgezegd. De sanctie is een reactie op de weigering van Nederland om zaterdag de Turkse minister van Buitenlandse Zaken toe te laten.

''Het is nu zaak het hoofd koel te houden", zei Asscher. ''We moeten maar eens even wachten hoe Turkije er verder mee omgaat." De sancties zijn op langer termijn volgens hem niet verstandig. ''Als bondgenoten moet je met elkaar in gesprek zijn."

Asscher denkt dat de relatie nog wel even stroef blijft. ''En dat ligt niet aan ons".

Hij zei verder dat Turkse bewindslieden tot het referendum in Turkije op 16 april niet meer welkom zijn in ons land omdat is gebleken dat ze hier campagne willen voeren. ''Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen."

Investeringen

Premier Rutte zei maandagavond in RTL Late Night dat de Nederlandse regering de Turkse sancties bestudeert. Volgens de premier neemt Turkije geen economische maatregelen tegen Nederland. 

"We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich daar niet op richten", aldus de minister-president. Rutte zei opnieuw het "totaal bizar" te vinden dat Turkije nu met sancties tegen Nederland komt.

De premier zei dinsdag op Radio 1 het bovendien bizar te vinden dat Turkije sancties oplegt aan Nederland, terwijl Nederland in zijn ogen veel meer reden heeft om boos te zijn dan Turkije. 

Aanklacht

Met het weigeren van de Turkse ministers heeft Nederland het Verdrag van Wenen uit 1961 geschonden, zo stelt Turkije. Het land zegt daarvover te gaan klagen bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa, zo meldt de krant Hürriyet dinsdag. Maandag liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese mensenrechtenhof.

Het Verdrag van Wenen regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder anderen de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel.

Het Internationaal Gerechtshof dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.

Ruzie

Nederland en Turkije zijn sinds dit weekend verwikkeld in een diplomatieke ruzie, nadat Nederland zaterdag de landingsrechten voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had ingetrokken. De minister van Familiezaken werd later de grens overgezet.

In Rotterdam, waar de minister werd verwacht, braken daarna rellen uit tussen Nederlandse aanhangers van de Turkse president Erdogan en de politie. Ook in Amsterdam gingen Turkse Nederlanders de straat op. Turkije reageerde woedend op de Nederlandse actie en noemde ons land een "overblijfsel van het naziregime". Die uitspraak leidde tot verontwaardiging in binnen- en buitenland. 

De Turkse politici wilden naar Nederland komen om campagne te voeren voor het referendum dat Erdogan meer macht moet geven. De EU plaatst kanttekeningen bij de grondwetswijziging die de president wil doorvoeren en die de rol van het parlement inperkt.

Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister
Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister