PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft maandag harde kritiek geuit op de politieke partij Denk. De vicepremier spreekt van een politiek van intimidatie.

"Ik zie daar een politiek van intimidatie, van mensen klem zetten, van mensen onder druk zetten. Dat past niet in de open vrije Nederlandse democratie. Ik vind dat eigenlijk buitengewoon schandelijk", aldus Asscher.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) liet zondag weten dat moskeebestuurders zich onder druk gezet voelen hun achterban aan te sporen op de politieke partij Denk te stemmen.

Sommige moslims durven er niet voor uit te komen dat ze kritiek hebben op Denk of overwegen op een andere partij te stemmen, aldus de RMMN.

Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland heeft moeite met werkwijze Denk
Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland heeft moeite met werkwijze Denk

Polarisatie

Potentiële kiezers worden continu aangesproken op hun godsdienst en etniciteit door Denk. De RMMN denkt dat deze aanpak polariserend werkt en de integratie in de weg kan staan, zo stelt de raad.

"Ik hoop dat de kiezers daar doorheen prikken en zich realiseren: we bepalen zelf op wie we stemmen in dit land", beklemtoont Asscher. "Dat ga je niet laten vertellen door een moskee, dat ga je ook niet laten vertellen door een groep die zegt de verbinding te preken maar in werkelijkheid het tegendeel doet."

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu was maandagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan van Denk doet de kritiek tegenover de NOS af als "onzin".