In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

In Den Haag wordt met spanning uitgekeken naar de eerste peilingen van ná de plotseling Turkije-crisis van afgelopen zaterdag.

Algemeen wordt aangenomen dat Rutte hiervan zal profiteren. Dat het Nederlandse kabinet krachtig optrad tegen de regering Erdogan straalt vooral op hem af.

Tot en met morgen zal er nog aardig wat worden gepeild, het echte effect zal echter vooral op verkiezingsdag zelf blijken.

Interviews

Rutte doet deze campagne wat hij eigenlijk altijd doet. Hij wacht, als een wielrenner in surplace vlak voor de eindsprint, tot het allerlaatste moment om echt goed in beeld te zijn.

Zo viel er gisteravond een interview met hem te lezen op NU.nl, vanmorgen in NRC, zaterdag in De Telegraaf en naar verluidt spreekt hij ook nog met Volkskrant en AD.

Op NU.nl waarschuwde hij voor de internationale gevolgen als Wilders de grootste wordt. "Internationaal sla je nogal een figuur als Nederland het volgende dominosteentje is dat omvalt in een reeks van landen waar het verkeerde populisme aan de macht komt", aldus Rutte.

"Ik wil met zijn kiezers in gesprek. Omdat ik er van overtuigd ben dat een politiek die de problemen uitvergroot - en niet met oplossingen komt - geen manier is om problemen aan te pakken. En voor zover hij al met oplossingen komt zijn dat nepoplossingen."

Debat

Het is een interessante voorzet in aanloop naar het grote debat op rechts bij Eenvandaag vanavond tussen de premier en PVV-leider Wilders.

Het is de enige keer dat de twee lijnrecht tegenover elkaar staan en ook een van de weinige keren dat Wilders meedoet aan een debat deze campagne.

CDA-leider Sybrand Buma probeerde eerder ook aan te haken bij dit debat, omdat hij zichzelf een belangrijke uitdager vindt van Rutte. De leiding van het programma wilde echter niks aanpassen aan het concept.

Wilders

Wilders zelf gaf deze ochtend in De Telegraaf een aanzet voor het debat. Het was één van de weinige interviews die hij deze periode gaf aan een serieus nieuwsmedium.

In het vraaggesprek ging hij fel tekeer tegen andere media. Hij zegt niet dat ze fake news brengen, maar "ik vind wel dat ze vaak bevooroordeeld, elitair, politiek correct en linksig zijn. Daarom heb ik ook een gruwelijk wantrouwen en hekel aan hen."

Ook zegt hij te verwachten dat hij nog wel zo'n acht of negen jaar in de politiek actief zal blijven. "Mijn missie is vechten voor het vrije Nederland en vechten tegen de islamisering. We hebben een existentieel probleem: bestaan wij nog wel over een aantal jaren? Of capituleren we en is het te laat? Ik voel dat echt tot in het diepst van mijn hart."

Volendam en de PVV

In de Volendam is de PVV van Wilders al jaren enorm groot. Maar waarom juist daar? 1848.nl ging op onderzoek uit. "Het houdt een keer op. Vol is vol", aldus een inwoner. 

Bekijk het verslag hier.

Associatieverdrag

Buma wilde gisteren toch een punt maken van de Turkije-crisis. Hij wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd. Hierin is afgesproken dat Turken niet in Nederland hoeven te integreren.

Dat verdrag uit 1964 staat volgens hem de inburgering van Turkse Nederlanders in de weg, aldus Buma in Buitenhof

Moskee

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) uitte gisteren ongenoegen over de militante campagnestrategie van Denk.

Moskeebestuurders zouden onder druk zijn gezet om hun achterban aan te sporen Denk te stemmen. De raad waarschuwt voor polarisatie en is bang voor het in de weg staan van intergatie door Denk. 

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

7.10 uur: Buma gasthoofdredacteur bij Goedemorgen NL
8.30 uur: Asscher bij Radio 1
9.15 uur: Asscher bij NOS Facebook live/Politiek 24
11.30 Thieme bij Tubantia/Universiteit Twente
12.00 Asscher bij RTL Z/Facebook live
14.00 Buma bij BNR

- Wilders en Rutte debatteren bij Eenvandaag

- Pechtold en Roemer zijn aanwezig in het Lagerhuis

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

VVD 23-27 (23-27)
PVV 19-23 (20-24)
CDA 18-20 (18-20)
D66 18-20 (18-20)
GroenLinks 15-17 (15-17)
SP 15-17 (14-16)
PvdA 11-13 (11-13)
50Plus 4-6 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk (0-2) (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor democratie (0-2) (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht