De Nederlandse regering is niet van plan zijn excuses aan Turkije aan te bieden vanwege het weren van twee Turkse ministers zaterdagavond in Rotterdam.

Excuses hoeft de Turkse regering niet te verwachten. "Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek", zei premier Mark Rutte bij WNL.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het bij Buitenhof "totaal uitgesloten dat we excuses aanbieden." Het kabinet is volgens de bewindsman bereid "zeer scherpe maatregelen'' te nemen als gesprekken op niets uitlopen.  

Rutte: 'Uitspraken Turkse politici onacceptabel'
Rutte: 'Uitspraken Turkse politici onacceptabel'

Maatregelen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft wel om excuses van Nederland gevraagd, nadat Turkse ministers Nederland niet in mochten. Turkije zal volgens Cavusoglu maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot excuses worden aangeboden. Ook vraagt Cavusoglu zich af hoe Europa zal reageren.

Koenders zegt dat de Turkse minister van Familiezaken "sneaky" Nederland is binnengekomen vanuit Duitsland. "Dat is voor Nederland onaanvaardbaar. Dan moet je een lijn trekken", aldus Koenders. Terwijl er werd gesproken over een diplomatieke oplossing, werd de Nederlandse regering volgens Koenders via de media geprovoceerd en gechanteerd.

Naast minister Cavusoglu was ook de Turkse minister van Familiezaken Sayan Kaya niet welkom in Nederland. Zij werd zaterdag onder begeleiding naar Duitsland teruggereden nadat zij naar de Turkse consulaat in Rotterdam was gekomen.

"Met het oog op de huidige spanningen tussen Turkije en meerdere EU-lidstaten, roept Frankrijk op tot deëscalatie", stelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het departement riep de Turkse autoriteiten op provocaties te vermijden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak zondag nog lovend over Frankrijk, waar de door Nederland geweerde minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) wel mag spreken.

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd
69
Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Campagne

De Turkse ministers willen in Nederland campagne voeren voor een referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Koenders noemt die campagne "onwenselijk" omdat Turken die tegen willen stemmen door de regering in Ankara worden weggezet als terroristen. "De mensenrechten gaan achteruit, de pers is gebreideld", aldus de bewindsman over de situatie in Turkije.

Nederland is op zijn beurt niet uit op excuses van Turkije vanwege de houding van de Turkse regering. Dat heeft volgens Koenders geen zin. "Die gaan ze niet geven", zo sprak hij. 

Tegelijkertijd beseft de bewindsman dat hij geopolitiek gezien niet om Turkije heen kan vanwege de oorlog in Syrië en het akkoord dat Europa met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom terug te dringen. "Maar je moet je aan je idealen houden", aldus Koenders.

'Nazi-overblijfsel'

Erdogan haalde eerder fors uit naar Nederland vanwege de kwestie. "Nederland is een Nazi-overblijfsel. Het zijn fascisten", aldus de Turkse president. Ook zondag liet Erdogan weten dat Nederland "een prijs zal betalen" voor het gemaakte besluit.

De Turkse leider legde zondag opnieuw een link met de aankomende Nederlandse verkiezingen. Turkije heeft al eerder gezegd dat ze denken dat het besluit van de Nederlandse regering genomen is onder invloed van anti-islamsentimenten zoals die van Wilders.

Rutte noemde de nazi-opmerking op zijn beurt "absurd". Koenders vindt ze "onaanvaardbaar". De Tweede Kamer reageerde zaterdag eensgezind op de maatregelen.

Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister
40
Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister

Verdrag opzeggen

CDA-leider Sybrand Buma wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd zodat Turken van hun dubbele nationaliteit afkomen. "Zo kom je af van het probleem dat ze in dienst gaan daar en mag je eisen dat ze inburgeren", zei Buma zondag bij Buitenhof.

PVV-leider Geert Wilders riep zaterdag via Twitter ook op dat de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft. 

GroenLinks-leider Jesse Klaver pleitte voor de-escaleren en noemde de woorden van Buma daarom "iets te stoere praat". Nederland en de internationale verhoudingen zijn volgens Klaver niet gediend bij confrontatie. 

Deëscalatie

Zaterdag lieten Wilders, Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zich al in felle bewoordingen uit over het Turkse optreden. Rutte (VVD) en PvdA-leider Lodewijk Asscher deden dat in hun rol als bewindslieden.

Tunahan Kuzu van Denk noemt het weren van de Turkse ministers zeer onverstandig. "Daardoor komen de verhoudingen nog meer op scherp te staan", schrijft Kuzu op zijn Facebookpagina. Voor hem is het duidelijk dat Rutte met zijn optreden "kiezers wil afsnoepen van Geert Wilders", aldus Kuzu.