In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

De ruzie tussen Nederland en Turkije heeft zich inmiddels ontpopt tot een belangrijk verkiezingsthema. De Nederlandse regering besloot voor het vliegtuig van de Turkse minister een landingsverbod uit te vaardigen.

Volgens Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, liggen er vooral electorale overwegingen ten grondslag aan het besluit. Hij vreest ervoor dat de verhoudingen tussen Nederland en Turkije hierdoor nog meer op scherp komen te staan.

Verschillende lijsttrekkers spraken zich uit over de kwestie. Jesse Klaver (GroenLinks) noemde Turkije bij het radioprogramma Kamerbreed: "tamelijk onbeschoft". Hij kreeg bijval van Buma en Roemer. Pechtold zei via Twitter dat hij Erdogan een "les échte democratie" wil geven.

Ook Geert Wilders van de PVV kon zich niet anders dan achter het besluit scharen. In de avond toonde hij alsnog zijn ergernis op Twitter toen de situatie uit de hand dreigde te lopen in Rotterdam. Op deze manier probeert de PVV-leider alsnog het beeld uit te stralen dat het kabinet niet hard genoeg optreedt.

Het wordt spannend om te zien hoe deze kwestie komende dagen een rol blijft spelen in de campagne. Het meest waarschijnlijke is dat Rutte met de VVD hiervan electoraal profiteren.

Debat van het Zuiden

In Eindhoven werd gisteren het Debat van het Zuiden gehouden. De lijstrekkers van zes van de grootste politieke partijen namen deel.

Bij het Debat van het Zuiden kwam onder andere de drugscriminaliteit in het zuiden aan bod. Volgens Pechtold heeft het kabinet "de zuidelijke provincies keihard laten vallen" op dit onderwerp.

D66 is voor een regulering van de wietteelt. Premier Mark Rutte twijfelde aan deze regulering: "maar ik neig naar legalisering". Dat kwam hem op kritiek te staan van de andere lijsttrekkers die duidelijkheid eisten. 

De VVD dringt erop aan om wietteelt "slim te reguleren", maar volgens Buma en Pechtold "weet niemand wat dat is".

Het debat was een initiatief van de Limburgse en Noord-Brabantse omroepen en de thema's van het debat zijn dan ook gericht op die provincies. Daarbij viel op dat de lijsttrekkers Brabantse en Limburgse kiezers veel uiteenlopende beloftes deden. 

Zo wil Rutte investeren in de zuidelijke snelwegen, terwijl Klaver juist geld wil steken in het openbaar vervoer. Asscher en Roemer beloofden Limburg een spoorverbinding naar Born. Pechtold wees erop dat zijn partij een miljard steekt in innovatie.

Wilders

Grote afwezige bij het Debat van het Zuiden was, zoals wel vaker, PVV-voorman Geert Wilders. Hij was wel in het zuiden, maar deelde flyers uit in Valkenburg en Heerlen.

Bij omroep 1Limburg liet Wilders weten dat hij liever één op één debatteert. Volgens Wilders kun je niet debatteren door "met acht man aan een tafel te zitten en door elkaar heen te blèren".

Wilders vindt niet dat hij het aan de kiezer verplicht is aan debatten mee te doen. Volgens Wilders zou hij daarmee alleen maar in herhaling vallen "onze standpunten hebben we al duizend keer onderbouwd. En de haalbaarheid en de gevolgen van een vertrek uit de eurozone en het sluiten van de grenzen zijn al onderzocht."

Jeugdjournaal-debat

Gisteravond werd nog een debat uitgezonden: het jeugdjournaal-debat. Tijdens het debat werden Rutte, Asscher, Pechtold, Buma, Wilders en Roemer ondervraagd. Daarnaast speelden de politici spelletjes tegen elkaar.

Op Twitter werd enthousiast gereageerd op de mannequin-challenge tussen de lijsttrekkers.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

NU.nl publiceert in de loop van de dag een uitgebreid interview met VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

- Lodewijk Asscher is de hele dag in het hoge noorden om campagne te voeren.

- D66 organiseert in Rotterdam een Festival van de redelijkheid. Hier zullen naast Alexander Pechtold onder andere advocaat Gerard Spong, dominee Gremdaat en schrijver Abdelkader Benali optreden.

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

VVD 23-27 (23-27)
PVV 20-24 (21-25)
CDA 18-20 (18-20)
D66 18-20 (17-19)
GroenLinks 15-17 (15-17)
SP 14-16 (14-16)
PvdA 11-13 (11-13)
50Plus 4-6 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk (0-2) (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor democratie (0-2) (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht