Premier Mark Rutte verwacht niet dat de diplomatieke rel met Turkije zal zorgen voor het opbreken van de vluchtelingendeal die de EU met Turkije heeft gesloten.

Dat zegt Rutte in een vraaggesprek met NU.nl.

"Dat lijkt mij niet waarschijnlijk", zegt de premier. "De Turkije-deal is ook van belang voor Turkije. Zij hadden last van de grote stroom Afghanen en Irakezen die op weg waren naar de westkust. Dat is gestopt", aldus Rutte.

"Turkije heeft daarnaast belang bij de Turkije-deal, omdat wij collectief investeren in de opvangcapaciteit in het zuiden van Turkije. Daar komt bij dat die afspraken niet tussen Nederland en Turkije zijn, maar tussen Europa en Turkije. Ik heb met mijn Duitse collega die deal uitonderhandeld."

Rutte over Turkije: 'We moesten een streep trekken'
Rutte over Turkije: 'We moesten een streep trekken'

Deal

Om de enorme stroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten te stoppen sloot de EU onder Nederlands EU-voorzitterschap een verregaande en zwaar bekritiseerde deal met Turkije.

In het vraaggesprek stelt Rutte verder dat het harde optreden tegen Turkije niet voortkwam uit electorale overwegingen, zoals onder andere oud-minister Ben Bot stelde.

"Sterker nog, we hebben heel zorgvuldig geprobeerd de relatie goed te houden. Wij hebben iedere keer geprobeerd redelijkheid te betrachten. Dat heeft niks met de campagne te maken, dat is mijn baan."

Zondag publiceert NU.nl een uitgebreid interview met VVD-lijsttrekker Mark Rutte