De lijsttrekkers van verschillende partijen zijn het met elkaar eens over de maatregel om de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in te trekken.

Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Vice-premier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher zei zaterdag bij het Radioprogramma Spijkers met Koppen dat Nederland zich niet laat chanteren door Turkije.

''We waren in gesprek met de Turken om te proberen het enigszins in goede banen te leiden. Maar terwijl we in gesprek waren, werden er allerlei dreigementen geuit, door diezelfde minister. Op zo'n moment kun je je niet als land laten chanteren.''

"Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen", Twittert Geert Wilders. De PVV-leider is zoals bekend tegen de dubbele nationaliteit. 

Çavuşoğlu wilde zaterdag in Rotterdam Nederlanders die ook een Turks paspoort hebben toespreken over een referendum in Turkije over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president.

Het is de Nederlandse regering een doorn in het oog dat de Turkse regering zich zo nadrukkelijk opdringt onder Nederlanders met een Turkse achtergrond. Bovendien komt volgens het kabinet de openbare orde en veiligheid in het geding en verbood Çavuşoğlu naar Nederland te komen. 

Onbeschoft

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het "tamelijk onbeschoft" hoe de Turken met Nederland omgaan. "Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet," zei Klaver zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Hij kreeg bijval van de andere gasten in het radiopogramma, CDA-voorman Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer. ''Turkije probeert hier de duimschroeven aan te draaien", aldus Buma. Roemer vulde aan: ''Er is hier echt een grens overschreden. Rutte doet het in dezen goed."

Alexander Pechtold (D66) wil de Turkse president Erdogan "een les échte democratie geven", meldt hij via Twitter.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie roept op om te stoppen met het gesprek over een Turks lidmaatschap van de Europese Unie.

Tunahan Kuzu van Denk meldt op Twitter dat de escalatie niemand helpt. "Behalve Rutte die omwille van de verkiezingen kiezers van Wilders probeert af te snoepen."

Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister
40
Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister