In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

Voor zowel Asscher (PvdA) als Roemer (SP) was het debat bij Eenvandaag één van de laatste kansen om kiezers te winnen. Het werd een stevig debat.

Roemer herhaalde meermaals het gevoel te hebben dat hij "Mark Rutte hoort praten" als Asscher aan het woord is. Asscher verweet Roemer op zijn beurt dat hij wegloopt voor verantwoordelijkheid.

Met name tijdens het debat over defensie liepen de gemoederen hoog op. Asscher viel Roemer aan op het miljard dat hij wil bezuinigen op defensie: "Wilt u dan af van de marine, luchtmacht of driekwart van de landmacht?".

Roemer antwoordde dat de staat geen JSF’s en onderzeeboten zou moeten kopen. Asscher vond dat zijn vraag daarmee niet werd beantwoord: "u wacht tot de onveiligheid uit het Midden-Oosten hier naartoe komt, dat lijkt me niet verstandig."

In de slotfase van het debat was Asscher op zoek naar verzoening. Hij wilde samen met Roemer de zorg hervormen.

Volgens Roemer is dat mogelijk onder één voorwaarde: "Dan gaan we dat wel zonder de VVD doen". Asscher stelde liever met Roemer samen te werken, dan met de VVD. "Maar u weet dat u niets bereikt, als u de komende jaren in de hoek gaat stampvoeten", aldus Asscher.

Rutte in de Kamer

Mark Rutte werd gisteravond een uur geïnterviewd in Nieuwsuur. In de peilingen lijkt zijn partij stil te staan, terwijl het CDA de VVD op de hielen zit. "Kunt u zich voorstellen onder een premier Buma minister te zijn?", vroeg presentator Twan Huys. Rutte antwoordde dat hij van plan is om dat te voorkomen.

"Maar stel dat uw onwaarschijnlijke gedachte uitkomt, dan is het mijn idee om in de kamer te blijven." Rutte wil geen minister worden, omdat hij "bang is een nieuwe premier in de weg te lopen."

Pechtold

Op NU.nl raakt Pechtold deze ochtend geïrriteerd in een interview. Gevraagd naar het gebrek aan diversiteit binnen zijn partij noemt hij dit kortzichtig. 

"Ik vind het vervelend als er een beeld wordt geschetst." En: "Misschien zegt het iets dat ik nu tegenover een blanke man zit die vanuit zijn eigen observatie niet kijkt naar de finesse die daarachter zit."

Rutte

De verkiezingsbeloftes van Rutte bij eerdere verkiezingen blijven een pijnlijk punt voor hem. In De Telegraaf reageert hij weifelend op de vraag of zijn partij in de formatie zou instemmen met rekeningrijden.

"In peilingen zien we nu een centrum-rechtse coalitie ontstaan. Dan hoef je toch helemaal niet te verwachten dat er iets gaat gebeuren met een kilometerheffing en de hypotheekrenteaftrek?", aldus de premier.

"Ik ben daartegen en het CDA is daar ook tegen. Dus ik acht de kans dat dit gebeurt heel erg klein."

Asscher

Ook Lodewijk Asscher kwam in het nauw, maar dan in een interview in de Volkskrant. Hij liet weten de verregaande klimaatwet die zijn partij met GroenLinks maakte te steunen, maar hij noemt de milieuplannen in het GroenLinks-programma 'extreem'.

Terwijl voor de betreffende klimaatwet deze extreme maatregelen wel nodig zijn. Volgens de PvdA-leider kunnen we echter de komende jaren vertrouwen op innovaties.

Gevraagd of hij zijn aanvallen op Klaver wel fair zijn als hij zelf geen plan heeft hoe de klimaatwet in te vullen antwoordt hij slechts: "Ik ben het gewoon niet met u eens. We leggen het wel uit."

Turkije

Een bezoek van Cavusoglu, de Turkse minister van buitenlandse zaken, aan het Turkse consul in Rotterdam kan mogelijk effect hebben op de campagne. Hij is daar voor een campagnebijeenkomst over het komende Turkse referendum.

Het bezoek is omstreden en veel politici mengden zich in de discussie. Gisteravond zei Mark Rutte in Nieuwsuur dat hij het bezoek niet kan tegenhouden: "Het consulaat is Turks grondgebied. Wij zullen streng toezien op de openbare orde en veiligheid."

Van Agt

Oud-premier Dries van Agt (CDA) stemt bij de komende verkiezingen niet op zijn eigen partij. Van Agt is het oneens met de opstelling van het CDA in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij maakt zich al lange tijd hard voor het lot van de Palestijnen en uit daarbij kritiek op Israël.

Voor van Agt is de maat vol, omdat ‘zijn’ partij tegen een motie van D66 en SP stemde, waarin werd opgeroepen om het associatieverdrag met Israël op te schorten.

Op welke partij van Agt wel gaat stemmen, houdt hij in het midden. De voormalig premier geeft wel aan dat het een partij wordt die "in woord en daad tegen het schrijnende onrecht in Palestina keert."

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

13.00 uur: Buma, Roemer en Klaver bij Tros Kamerbreed
16.00 uur: Debat van het Zuiden met Rutte, Asscher, Buma, Pechtold, Klaver, Roemer.

- Diverse lijsttrekkers zijn aanwezig bij het Jeugdjournaaldebat.
- Wilders is flyeren in Heerlen en Valkenburg
- Klaver op campagne in Eindhoven

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

VVD 23-27 (23-27)
PVV 20-24 (21-25)
CDA 18-20 (18-20)
D66 18-20 (17-19)
GroenLinks 15-17 (15-17)
SP 14-16 (14-16)
PvdA 11-13 (11-13)
50Plus 4-6 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk (0-2) (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor democratie (0-2) (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht