Kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven trekt zich terug van de GroenLinks-lijst. Van der Steenhoven komt voor in de zogenoemde Panama Papers, melden Trouw en het Financieele Dagblad vrijdag.

Ze had voor haar partij verzwegen dat ze mededirecteur is van een bedrijf van haar vader dat op de Seychellen, een bekend belastingparadijs, is gevestigd.

Van der Steenhoven stond op de 24e plaats van de kandidatenlijst. Dat lijkt volgens opiniepeilers vooralsnog geen verkiesbare plaats. Maar als GroenLinks deelneemt aan een nieuw kabinet en hogergeplaatste kandidaten in de regering zouden belanden, zou ze misschien toch aanspraak kunnen maken op een Kamerzetel.

De energiespecialiste had GroenLinks niet ingelicht over haar directeurschap. Had ze dat wel gedaan, dan was ze niet op de lijst terechtgekomen, aldus de partij.

Harde aanpak

GroenLinks bepleit een harde aanpak van de belastingontwijking die onder meer door de onthulling van de administratie van belastingadvieskantoor Mossack Fonseca & Co, de zogeheten Panama Papers, aan het licht is gebracht. Mossack Fonseca & Co hielp tal van bedrijven hun geld buiten het zicht van de fiscus te houden.

Van der Steenhoven meende naar eigen zeggen dat haar vader twee jaar geleden een eind had gemaakt aan de gewraakte bestuursfunctie. Ze zegt nooit profijt te hebben getrokken van het bedrijf. Omdat ze GroenLinks niet volledig heeft ingelicht, treedt ze toch terug. Ze wil de partij geen schade berokkenen.

De kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag kan niet meer worden aangepast, maar Van der Steenhoven geeft haar eventuele aanspraken op een Kamerzetel op.