
'Arib blokkeert plan voor meer invloed koning bij formatie'
Dat meldt de Volkskrant.
De koningin speelde vroeger een actieve rol bij de vorming van een nieuw kabinet en mocht onder meer de informateur aanwijzen. Dit doet de Tweede Kamer sinds 2012 de regels werden gewijzigd zelf.
Vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State en Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol willen dat het staatshoofd op drie van tevoren bepaalde momenten op de hoogte wordt gesteld over de vorderingen van de formatie. Maar Tweede Kamervoorzitter Arib wil niet in deze wens mee gaan.
Onwenselijk
Een meerderheid van de Tweede Kamer onder leiding van D66, PvdA, SP en GroenLinks vindt elke vorm van invloed die het staatshoofd kan uitoefenen op de formatie zeer onwenselijk.
Een minderheid van VVD, CDA en de kleine christelijke partijen ziet dit anders. Zij vinden dat de koning nog moet worden betrokken bij de formatie, omdat hij als schakel tussen het vertrekkende en het nieuwe kabinet "de continuïteit belichaamt", aldus de Volkskrant.
Het nieuwe formatieproces werd in 2014 geanalyseerd door een commissie van staatsrechtgeleerden. Deze stelden met klem dat de koning nog enige actieve rol zou moeten vervullen bij de formatie omdat hij volgens de grondwet deel uitmaakt van de regering.