D66 wordt sinds donderdag bestookt met mails van mensen die het niet eens zijn met het wetsvoorstel voor het zogenoemde voltooid leven. 

De afzenders kritiseren het streven van de oppositiepartij om 75-plussers de mogelijkheid te geven hun leven menswaardig te beëindigen.

D66 ontving inmiddels ruim vierduizend mails. Een woordvoerder spreekt over een actie van christelijke kiezers. De mails zijn gericht aan lijsttrekkers van de politieke partijen. D66 probeert alle (beleefde) mails aan voorman Alexander Pechtold te beantwoorden.

De verzenders zeggen bezorgd te zijn dat ouderen na hun 75e onder druk zullen komen te staan om een eind te laten maken aan hun leven, om zo hun omgeving of de maatschappij te ontlasten.

Onduidelijkheid

Ook zijn ze geschokt dat Pechtold heeft aangegeven op termijn voor mensen van alle leeftijden een "voltooid leven"-wet te willen: "Wij beloven dan ook dat we niet zullen stemmen op een partij die vóór een wet op 'voltooid leven' is."

Het onderwerp stond de afgelopen dagen opeens weer op de radar nadat er onduidelijkheid was over het VVD-standpunt over het onderwerp. Het kabinet stelde in oktober voor de wet te veranderen zodat mensen bij wie lijden niets te maken heeft met een medische grondslag, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven voltooid vinden.

Geen haast

Maar Rutte gaf in een interview in het Nederlands Dagblad aan geen haast te willen maken met de wet. Dit kwam hem op kritiek te staan van onder meer D66-voorman Pechtold, omdat het VVD-partijprogramma het wetsvoorstel wel steunt.

Behalve de christelijke partijen zijn ook de SP en de PVV mordicus tegen het plan.