In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

Jesse Klaver kreeg het gisteren toch maar mooi voor elkaar. Een tijdje geleden al was zijn avond in AFAS Live, de voormalige Heineken Music Hall, uitverkocht. 

De meetup had wel wat van een popconcert. Met gillende jongeren, veel fotografen en cameramensen rondom het podium en uiteraard een band op de achtergrond.

Bij de avond zouden zo'n vijfduizend mensen aanwezig zijn geweest, vooral jongeren. Nog eens zo'n vijfduizend mensen waren de avond via Facebook live aan het volgen.

1848.nl deed verslag van de kolossale meetup en sprak Klaver zelf. De GroenLinks-leider spreekt al maanden alleen maar over verandering, maar hij vindt zichzelf geen revolutionair: "Ik wil het politieke speelveld op z'n kop zetten". 

Bekijk het videoverslag hier

Peilingen

Met het elan zit het bij de partij wel goed, maar in de peilingen worden de kansen voor GroenLinks nog altijd wisselend ingeschat.

In de Peilingwijzer, het gemiddelde van de verschillende peilingen, ligt de partij nog vijfde. Tussen de gedeelde nummers drie D66/CDA en de SP op zes.

De opmars van Klaver is echter wel de afgelopen dagen wat afgezwakt. CDA en D66 liepen wat uit, de SP kwam wat dichterbij. Aangezien Klaver de ambitie heeft om premier te worden is er dus nog een behoorlijke sprong nodig.

Asscher gaat door

De PvdA van Lodewijk Asscher komt ondertussen in weinig lijstje meer voor als kandidaat om de grootste op links te worden, laat staan de absolute grootste.

Toch stelde hij gisteren in Vrij Nederland dat hij sowieso doorgaat. Hoewel, hij zegt letterlijk: "Ik ga sowieso door, ook met twaalf zetels". Daarmee laat hij alsnog een deurtje open voor als de PvdA minder dan twaalf zetels haalt. Een niet ondenkbaar scenario.

Vanavond gaat Asscher bij Eenvandaag in debat met Emile Roemer. Een van de laatste kansen om nog iets van de campagne te redden.

In De Telegraaf een verslag van de horror die PvdA-vrijwilligers soms meemaken. "Jongeren kennen de PvdA niet meer. Ze weten niet eens waar de afkorting voor staat. Allochtonen stemmen veelal op Denk. En toen ik in Den Bosch was, ben ik huilend naar huis gegaan. De mensen waren zo grof gebekt. Veel PVV-stemmers", aldus een vrijwilliger.

Onvrede over Spekman

In De Telegraaf valt deze ochtend te lezen dat veel PvdA'ers ontevreden zijn over partijvoorzitter Hans Spekman. "Er zijn heel veel mensen boos op Spekman. Hij heeft de hele campagne opgehangen aan de lijsttrekkersverkiezing. Die is in het gezicht van de partij ontploft", aldus een vertrekkend Kamerlid. 

Hij of zij hoopt dat Spekman woensdag onmiddellijk vertrekt als de uitslag zo slecht wordt als het er nu naar uitziet. 

Turkije mengt zich in campagne

Bedoeld of onbedoeld mengt de Turkse regering-Erdogan zich in de verkiezingscampagne hier. Een aantal Turkse bewindspersonen wil hier campagne voeren voor een referendum in Turkije en de Nederlandse regering ziet dit totaal niet zitten.

Zowel de VVD als de PvdA willen in deze campagne een stevig geluid laten horen. Ze laten de kiezer stevig op te treden als het nodig is, maar proberen daarmee ook Wilders de wind uit de zeilen te nemen. 

Wilders probeerde gisteren de Kamer terug te krijgen van reces voor een debat met de premier. Het leverde hem op Twitter hoon op, aangezien de PVV-leider in volle campagne de meeste verkiezingsdebatten juist meed.

Dreiging bij christelijk debat

Bij het christelijke lijsttrekkersdebat van het Nederlands Dagblad in Ede was gisteren een grote politiemacht op de been. Volgens de politie was er sprake van een "reële dreiging", die later loos bleek te zijn.

Bulkinterviews

Deze vrijdag pakt het AD groot uit met een heel pakket lijsttrekkersinterviews. In de bijlage spreekt de krant uitgebreid met Buma, Pechtold, Roemer, Rutte, Klaver, Asscher en Krol.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

7.10 uur: Pechtold gasthoofdredacteur bij Goedemorgen NL
8.30 uur: Klaver bij Radio 1
9.15 uur: Klaver bij NOS Facebook live/Politiek 24
11.30 uur: Kuzu bij Tubantia/Universiteit Twente
12.00 uur: Roemer bij RTL Z/Facebook live
14.00 uur: Van der Staaij bij BNR
18.15 uur: Debat Asscher en Roemer bij Eenvandaag
22.00 uur: Rutte bij Nieuwsuur
22.45 uur: Klaver bij RTL Late Night

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 21-25 (21-25)
VVD 23-27 (24-28)
CDA 18-20 (18-20)
D66 17-19 (17-19)
GroenLinks 15-17 (15-17)
PvdA 11-13 (11-13)
SP 14-16 (13-15)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht