Donald Tusk herbenoemd als voorzitter van Europese Raad

De huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is donderdag herbenoemd voor een nieuwe periode van 2,5 jaar. 

Tusk, afkomstig uit Polen, volgde in 2014 de Belg Herman van Rompuy op. Hij is de tweede voorzitter van de Europese Raad en was de eerste Oost-Europeaan op een hoge post binnen de Europese Unie.

De herbenoeming van Tusk vond donderdag plaats tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel. Veel landen spraken daar hun steun uit voor de herbenoeming van Tusk, omdat ze van mening zijn dat hij zich in de afgelopen periode bewezen heeft als voorzitter. 

"Dankbaar voor het vertrouwen en de positieve beoordeling door de regeringsleiders'', twitterde Tusk na zijn herbenoeming. "Ik zal mijn best doen de EU beter te maken", zo stelde hij. 

Verzet

In Polen was er veel verzet tegen een herbenoeming van Tusk. Critici stelden dat hij teveel op de hand was van de oppositie in Polen en hij zou zich vanuit de EU teveel bemoeien met Poolse aangelegenheden. Op die manier zou hij de grondbeginselen van de vereiste neutraliteit schenden, zo stelden zijn tegenstanders in Polen.

De Poolse premier Beata Szydlo had vooraf gezegd absoluut niet in te stemmen met de herbenoeming van haar landgenoot.

Verzet tegen zijn herbenoeming leek echter vooral uit Polen te komen. Veel EU-leiders, waaronder Rutte, spraken zich na de Poolse kritiek op Tusk juist openlijk uit over de in hun ogen positieve invulling die Tusk gaf aan het voorzitterschap. 

De Europese Raad bestaat naast Tusk uit de regeringsleiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Tusk is de permanente vertegenwoordiger voor deze lidstaten.

Lees meer over:
Tip de redactie