De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, wil vrijdag spreken in Hengelo. Dat blijkt uit een mededeling op de Facebookpagina van Evet, een ondersteunende organisatie van de Turkse AK-partij. De beoogde zalencentra staan de bijeenkomsten echter niet toe. 

De bijeenkomst zou in eerste instantie plaats moeten vinden in zalencentrum Beckum Palace. De gemeente Hengelo heeft donderdag later in een tweet bevestigd dat het zalencentrum niet langer als locatie dient om de Turkse minister te ontvangen.

Ook een zalencentrum in de gemeente Doetinchem waar een van de bijeenkomsten plaats moest vinden, heeft gezegd niet mee te werken de politieke bijeenkomst. 

De AK-partij voert campagne voor een referendum over een Turkse grondwetswijziging en wil de Turkse ministers daarom af laten reizen naar Nederland. ''De minister heeft een ontmoeting met onze burgers", zo luidt het bericht op de Facebookpagina van Evet.

De woordvoerder van de Turkse minister heeft haar geplande komst naar Nederland bevestigd aan de NOS.

Campagne

Turkse bewindslieden zijn bezig met een rondreis door Europese landen om Turken warm te maken te stemmen voor het referendum over de beoogde grondwetswijziging. 

Met de grondwetswijziging moet president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgen. Turkije wil de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen.

De komst van de Turken naar Europa om campagne te voeren leidt op veel plaatsen tot weerstand. Onder andere de Belgische premier Charles Michel heeft laten weten dat hij wil voorkomen dat een Turks conflict overslaat naar België. Ook in Duitsland is er veel weerstand tegen de komst van Turkse hooggeplaatsten om campagne te voeren. 

Zwitserland is tot nu toe het eerste land dat geen problemen heeft met een Turkse campagne op Zwitsers grondgebied. Het staat Turkse ministers vrij naar het land af te reizen. 

Spoeddebat

PVV-leider Geert Wilders reageerde met de boodschap dat hij zo snel mogelijk een debat wil over het geplande bezoek van de Turkse ministers aan Nederland. Hij roept de Tweede Kamer donderdag op terug te komen van het verkiezingsreces. Daar lijkt vooralsnog echter geen meerderheid voor te zijn. 

Wilders noemt het bezoek ''onaanvaardbaar''. 

Cavusoglu

Naast het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu eerder ook al naar Nederland te willen komen. In eerste instantie wilde hij zaterdag spreken in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet, maar de eigenaar van dat zalencentrum daar besloot de bijeenkomst te schrappen. 

Cavusoglu zei donderdag dat hij alsnog een bezoek zal brengen aan Nederland. Waar hij nu wil spreken, is onduidelijk. 

Turkse minister zegt niet te wijken voor 'fascist en racist Wilders'
Turkse minister zegt niet te wijken voor 'fascist en racist Wilders'

Rutte

Premier Mark Rutte blijft erop tegen dat de minister hier campagne wil komen voeren. Hij herhaalde dat ''wij daar niet op zitten te wachten, niet voor en niet na de verkiezingen op 15 maart'', waarmee Rutte doelt op eerdere uitspraken van Cavusoglu. 

Cavusoglu zei dat zijn bezoek wat hem betreft best kan worden uitgesteld vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, maar niet kan worden afgesteld.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij donderdag overleg heeft met zijn Nederlandse collega Bert Koenders. Als die hem ''vriendelijk vraagt'' om zijn bezoek uit te stellen tot na de Tweede Kamerverkiezingen, zal hij dat doen. ''Maar als er moeilijk wordt gedaan, kom ik zaterdag al", aldus Cavusoglu. 

Rutte: 'Cavusoglu moet zich niet bemoeien met Nederlandse politiek'
Rutte: 'Cavusoglu moet zich niet bemoeien met Nederlandse politiek'

Pechtold

Alexander Pechtold noemt de bereidheid tot uitstel ''een stap in de goede richting''. Cavusoglu blijkt in ieder geval het Nederlandse verkiezingsproces niet te willen beïnvloeden, aldus de D66-voorman. Pechtold houdt echter principiële bezwaren tegen de komst van ''een vertegenwoordiger van dit regime die hier de boel onder spanning komt zetten''.