In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

De campagne lijkt een beetje te zijn stilgevallen. Wie de voorpagina's van de kranten ziet zou niet zeggen dat de verkiezingen al over minder dan een week zijn.

1848.nl was gisteren aanwezig bij de totaal verregende campagnemiddag van Wilders in Breda. De PVV-leider werd onder meer gevraagd of hij inmiddels spijt heeft van het veelvuldig afzeggen van debatten en mediaoptredens. 

Dat was geenszins het geval, zei hij. Toch zal Wilders zich nog weleens achter de oren krabben of het nou wel zo'n groede strategie was. Zijn partij daalt al een aantal weken in de peilingen en moet de VVD inmiddels voor zich dulden.

Vragen over of hij nog altijd vindt dat het aantal Marokkanen in Nederland moet dalen werden door de PVV'ers genegeerd. Bekijk het verslag hier.

Gelooft Aboutaleb nog in Asscher?

Bij PvdA-prominent Ahmed Aboutaleb lijkt het vertrouwen in een goede uitslag weg te ebben, schrijft De Telegraaf op basis van een bijeenkomst in Rotterdam.

Gevraagd of Asscher nog de juiste man is als partijleider antwoordt de Rotterdamse burgemeester ontwijkend.

"Het congres van de PvdA heeft hem aangewezen als de partijleider van de PvdA. Daar moet u denk ik uit concluderen dat de leden van de PvdA, inclusief mijn persoon, hem een geschikte leider hebben gevonden", aldus Aboutaleb.

Rutte dubt over wet stervenshulp

Het kabinet presenteerde niet zo lang geleden een wet om stervenshulp mogelijk te maken voor mensen die vinden dat ze klaar zijn met leven. In het Nederlands Dagblad twijfelt hij of dat wel zo'n goed idee was.

Rutte: "Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen. Tegelijk hebben we in respectvolle discussies in het kabinet besproken dat er inderdaad mensen zijn - dat kan ik niet ontkennen - die niet onder de Euthanasiewet vallen, en die wel hun leven voltooid vinden."

Rutte wil daarom dat "nu echt even de tijd wordt genomen. Het is geen doel op zichzelf dat dit in de komende kabinetsperiode geregeld moet worden."

Een vleugel voor Baudet

Opvallend prettig om te kijken zijn de filmpjes die de VPRO maakt van de politici thuis: House of Politics. Zo onthult Thierry Baudet van Forum voor Democratie dat zijn vleugel naar zijn werkkamer in de Tweede Kamer gaat.

Ook Emile Roemer en Marianne Thieme geven een persoonlijk inkijkje.

Nieuwe peilingen

Naarmate de verkiezingen naderen wordt er in Den Haag met steeds meer spanning op de peilingen gewacht. Inmiddels zijn er zes peilbureaus. 

Vandaag komen onder andere Ipsos en Kantar Public met een nieuwe peiling. Wij hanteren het gemiddelde van de verschillende peilingen in dit overzicht, verzorgd door de Peilingwijzer.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

7.10 uur: Wilders gasthoofdredacteur bij Goedemorgen NL
8.30 uur: Pechtold bij Radio 1
9.15 uur: Pechtold bij NOS Facebook live/Politiek 24
11.30 uur: Van der Staaij bij Tubantia/Universiteit Twente
12.00 uur: Pechtold bij RTL Z/Facebook live
14.00 uur: Pechtold bij BNR
17.10 uur: Asscher bij Tijd voor Max
18.15 uur: Buma bij Eenvandaag
19.30 uur: Verkiezingsdebat ND met Buma, Segers en Van der Staaij
20.00 uur: Meetup Klaver in Afas live
22.45 uur: Pechtold bij RTL Late Night
23.00 uur: Segers en Kuzu bij Pauw/Jinek

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 21-25 (22-26)
VVD 24-28 (23-27)
CDA 18-20 (17-19)
D66 17-19 (17-19)
GroenLinks 15-17 (16-18)
PvdA 11-13 (12-14)
SP 13-15 (13-15)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht