In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

Na het lastige tv-optreden bij Pauw en Jinek maandag was er dinsdag weer goed nieuws voor Mark Rutte, zijn partij steeg bij Eenvandaag in de peilingen en ook de Peilingwijzer liet goed nieuws zien voor de partij van de premier.

In de Peilingwijzer heeft de partij nu 24-28 zetels, terwijl de PVV staat op 21-25. Daar zit dus nog wel overlap in, maar de trend is al een tijdje dat de PVV verliest.

Eenvandaag is de eerste peiler die peilde na het Carré-debat. Daar stegen alleen de VVD en de PVV licht. Komende dagen zal duidelijk worden of partijen profiteren dan wel terugzakken aan de hand van het debat en de andere campagne-activiteiten.

Klaver

In een uitgebreid interview met NU.nl gaat Jesse Klaver wederom in op zijn semi-Marokkaanse achtergrond en waarom hij die inzet in de campagne.

"Alle politici ontvangen gescheld na een debat, maar wat ik heb gekregen vind ik van een andere orde. Ik krijg dan te horen: ik stem niet op je, want jij bent een Marokkaan, of ga naar je eigen land. Ik heb zelf voor de helft een Marokkaanse achtergrond en blijkbaar wordt dat aangegrepen om niet op mij te stemmen."

"Ik ben in mijn leven altijd beoordeeld op wie ik ben: gewoon Jesse Klaver. Afgelopen tijd zie ik dat dit soort berichten aanzwellen. Ik ben toen gaan inzien wat voor probleem dit is." 

Matrassen

Voer voer factcheckers: Lijsttrekker van Forum voor Democratie Thierry Baudet zei gisteren bij Frits Wester aan tafel bij RTL Z dat de opleving van de economie slechts schijn is door de recente toestroom van asielzoekers.

"Als je massale immigratie toelaat dan stijgt op korte termijn de economische groei, omdat er matrassen en televisies moeten worden verkocht", aldus Baudet.

Bekijk het gesprek hier. (Uitspraak vanaf 10.55)

Wilders

PVV-leider Geert Wilders staat deze ochtend in Privé en Story. In laatstgenoemde zegt hij achteraf blij te zijn dat hij en zijn vrouw hebben besloten geen kinderen te krijgen. Dat zou in zijn veiligheidssituatie ondoenlijk zijn geweest.

Deze ochtend gaat Wilders demonstreren bij de Turkse ambassade in Den Haag om te protesteren tegen een referendumcampagne die de Turkse regering in Nederland wil organiseren.

Mannequin-challenge

De lijsttrekkers waren gisteren te gast bij het Jeugdjournaal. Daar deden zij onder andere een 'mannequin-challenge'. De beelden vind je hier.

Aanstaande zaterdag wordt de speciale uitzending van het Jeugdjournaal uitgezonden.

Regenboog-akkoord

Diverse politieke partijen ondertekenden gisteren het Regenboog Stembusakkoord. Hiermee committeren VVD, PvdA, D66, SP, GroenLinks, 50Plus, PvdD en Artikel1 zich aan het opkomen van de belangen voor LHBTI'ers.

De partijen willen onder andere in de grondwet opnemen dat discriminatie op basis van seksuele voorkeur verboden is.

Wiet

Lodewijk Asscher was vrij braaf, maar erkent tegenover Vice wel dat hij wiet heeft gerookt. "Wiet roken viel tegen, maar misschien komt dat omdat ik het combineerde met alcohol. Ik werd er vaag van en kreeg koppijn."

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

7.10 uur: Rutte gasthoofdredacteur bij Goedemorgen NL
8.30 uur: Buma bij Radio 1
9.15 uur: Buma bij NOS Facebook live/Politiek 24
10.00 uur: Protest Wilders bij Turkse ambassade
11.30 uur: Roemer bij Tubantia/Universiteit Twente
12.00 uur: Buma bij RTL Z/Facebook live
14.00 uur: Klaver bij BNR
18.15 uur: Segers bij Eenvandaag
22.00 uur: Klaver bij Nieuwsuur
23.00 uur: Simons en Thieme bij Pauw/Jinek

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 21-25 (22-26)
VVD 24-28 (23-27)
CDA 18-20 (17-19)
D66 17-19 (17-19)
GroenLinks 15-17 (16-18)
PvdA 11-13 (12-14)
SP 13-15 (13-15)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht