
Campagne-update: Krol steelt de show in Carré
Er was lang naar uitgekeken, het Carrédebat mét Mark Rutte. Het was voor de partijen eigenlijk het enige moment om op primetime een gamechanger in de campagne te veroorzaken.
Tot nu toe stonden de peilingen immers aardig stil. VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff zei daarover gisteren met gevoel voor ironie: "Ik kan niet wachten tot de campagne begint".
Van de acht deelnemers sprong wederom niemand er op een opvallende manier uit, maar werden er ook geen grote fouten gemaakt.
Het meest opvallende moment was het felle interview van Diana Matroos met Henk Krol. Het vraaggesprek eindigde in een onverstaanbare kakofonie, waarbij Krol uiteindelijk onder luid applaus en met de handen omhoog als een overwinnaar weer terug liep naar zijn plek.
Ook op andere momenten wist Krol de lachers op zijn hand te krijgen en bij de nazit vonden de commentatoren aan tafel zijn optreden dan ook het meest opvallend.
Op Twitter werd tijdens het debat fel uitgehaald naar Matroos, die gedurende het debat steeds 1-op-1'tjes had met de lijsttrekkers. Ze begon snoeihard tegen onder meer Asscher en Klaver, maar leek in de tweede ronde - met onder andere premier Rutte - milder.
NOS-verslaggever Xander van der Wulp noemde dit 'dubieus'. En voormalig VVD-voorlichter Henri Kruithof twitterde: "Diana Matroos geeft premier Rutte wel erg de gelegenheid zijn premiersbonus binnen te halen. Dat vind ik zelfs."
Brutaal
Tijdens het vooral in het begin felle debat profileerde Buma zich wederom als bewaker van de Nederlandse tradities. Asscher noemde het "brutaal" dat Buma over normen en waarden spreekt, terwijl zijn partij in een regering zat met de VVD en PVV. "Het CDA maakt goede sier met heel goedkope praatjes", aldus Asscher.
Op zijn beurt viel Buma Asscher hard aan bij de discussie over het eigen risico. "Spuit 11", noemde Buma het standpunt van de PvdA dat het eigen risico moet worden afgeschaft. De PvdA heeft vier jaar de tijd gehad om dat te regelen, vindt Buma.
Premier Rutte viel in het debat niet heel erg op. Hij meed harde taal en stevige beloftes en zette af en toe zijn premierspet op.
Lees hier het liveblog terug.
Verkiezingskrant
De Telegraaf kwam vanmorgen met de traditionele verkiezingskrant, gemaakt door de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer.
Opvallend is een interview met de vrouw van Asscher: Jildau Piena. Ze openbaart dat Asscher nogal graag smartlappen zingt, ook als ze ruzie hebben.
"Ook om me een beetje te plagen natuurlijk. ’Sorry seems to be the hardest word...’ Soms ben ik daarna nog kwader op hem. Hahaha!". aldus Piena.
NU.nl was erbij toen de krant gemaakt werd en sprak de diverse lijsttrekkers. Rutte moest erkennen dat hij niet geschikt is voor het vak journalist. Zie video hieronder.

Lijsttrekkers nemen één dag hoofdredactie Telegraaf over
Roemer
SP-leider Emile Roemer erkent maandag tegenover NU.nl dat hij pas onlangs van mening is veranderd over samenwerking met de VVD.
Nog geen twee jaar geleden zei de SP-leider nog dat hij zeker met de VVD zou regeren, als er voor de SP voldoende binnengehaald kan worden.
Onlangs sloot hij echter elke vorm van coalitievorming tussen SP en de VVD uit. Hij stelt dat het "pertinent onmogelijk" is om met de partij van Mark Rutte te regeren.
Roemer erkent dat de SP "een beetje veranderd" is. "Ik weet nu wat Nederland nodig heeft. Je kunt nu niet anders concluderen dat regeren voor de SP alleen kan zonder de VVD."
Volgens de SP'er is hij tot het inzicht gekomen dat de partijen zo ver uit elkaar liggen over de koers van een volgend kabinet, dat samenwerking onmogelijk is. "Het gaat om botsende werelden. Dan moet je het lef hebben om te zeggen: verleg die koers."
Hij spreekt tegen dat het uitsluiten van de VVD een verkiezingsstunt was.
Buitenhof
Bij Buitenhof trok Asscher van leer tegen Rutte. Hij verwijt de premier opportunisme, omdat hij zich nu pas tegen Wilders durft uit te spreken.
Ook vindt hij dat de VVD-premier niet de premier voor alle Nederlanders is geweest.
Emile Roemer ging in debat met econoom Marcel Canoy. De SP-leider verdedigde zijn plannen voor een Nationaal Zorgfonds.
Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?
Emile Roemer is deze ochtend bij NOS Radio en Politiek 24/Facebook Live. Rond het middaguur zit Segers aan tafel bij RTL Z.
Bij DWDD/Lagerhuis zijn Klaver en Buma aanwezig. De CDA-leider moet daarna door naar Nieuwsuur.
Asscher zit in de avond bij RTL Late Night. Ook schuift hij aan bij BNR vanaf 14.00.
Wilders is te gast bij Tijd voor Max vanaf 17.10.
De peilingen
Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.
PVV 21-25 (22-26)
VVD 23-27 (23-27)
CDA 18-20 (17-19)
D66 17-19 (16-18)
GroenLinks 16-18 (15-17)
PvdA 11-13 (12-14)
SP 13-15 (13-15)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)
Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.
Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht