In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

Alexander Pechtold had gisteravond bij Nieuwsuur een opvallend optreden. Als lijsttrekker van de partij die voor hulp bij zelfdoding is voor mensen die hun leven voltooid achten, werd hij geconfronteerd met een 57-jarige man uit het publiek. 

Hij legde Pechtold zijn doodwens voor: "Ik moet 18 jaar wachten. Dat wil ik niet. Ik wil nu". Na een korte stilte antwoord Pechtold: "Dat is heftig". Pechtold gaf aan dat in een goede beschaving de doodswens van mensen bespreekbaar is. 

De leeftijdsgrens in de huidige initiatiefwens is volgens Pechtold een bewuste keuze, om het draagvlak voor de wet te vergroten.

Clash VVD-CDA

Waar de campagne eerst een tweestrijd leek te worden tussen VVD en PVV lijkt nu het CDA zich steeds meer in die positie te mengen. In De Telegraaf nam VVD-staatssecretaris Eric Wiebes afstand van het CDA.

Hij vroeg zich hardop af "wat het CDA in Jezusnaam aan het herstel van de afgelopen jaren heeft bijgedragen". Volgens Wiebes heeft het CDA alleen maar kritiek gegeven, terwijl de crisis door de VVD is verholpen.

Buma liet de kans niet liggen om te reageren en gaf op zijn beurt flinke kritiek op de campagne van de VVD. Volgens Buma toont deze campagne de arrogantie van de macht aan. Hij wijst Wiebes op de grote problemen van de afgelopen kabinetsperiode: "rondom de Belastingdienst, de positie van zzp’ers en het ministerie van Veiligheid en Justitie dat door de VVD gerund werd als een partijkantoor".

Rutte wil juist niet over het CDA praten

Was het een foutje van Wiebes om juist het CDA zo hard aan te vallen? In NRC.next wordt deze ochtend beschreven dat Rutte aan journalisten uit moest leggen dat hij niet over het CDA wilde praten, alleen over de PVV.

Gevraagd naar de kritiek van Buma zegt hij zes keer "Ik wil over de VVD praten, niet over het CDA". Om daarna aan de journalist te vragen: "Het échte gevaar vind ik dat Geert Wilders met de PVV de grootste wordt. Waarom vraag je me daar niet naar?"

Asscher juist wel

Waar de VVD de positie van het CDA in de campagne klein wil houden, heeft de PvdA het juist op de christendemocraten gemunt. En waar Asscher even leek te kiezen voor een wat rustigere, constructieve toon in de campagne, waren gisteren bij Pauw en Jinek de handschoenen weer uit.

"Wij namen het over van u. Als je het hebt over moreel leiderschap, dat was ingeploft", zei Asscher tegen Buma. "U liet het land achter in chaos. Ik wil best van iedereen horen dat het niet goed gaat en dat dat aan het kabinet ligt, maar niet van de heer Buma."

SP-ministers gaan afdragen

Het AD meldt deze ochtend dat de SP aan een nieuwe afdrachtregeling werkt waardoor straks ook ministers en staatssecretarissen van SP-huize hun loon moeten afdragen aan de partij. 

Deze regeling is bij de SP ooit in het leven geroepen om er voor te zorgen dat iedereen ongeveer evenveel verdient. Iedereen krijgt uitbetaald vanuit de partijkas.

Wel wil de partij de afdracht voor raadsleden beperken vanwege de hoge werkdruk aldaar.

Buma over de Nederlandse identiteit

In een interview met NU.nl toont Sybrand Buma begrip voor het gevoel dat "Nederlanders hun land kwijtraken". De christen-democraat stelt dat de Nederlandse identiteit onder druk staat door de komst van vluchtelingen, globalisering, individualisering en automatisering.

Buma wil er met het CDA voor zorgen dat er weer zekerheid komt. Dat kan volgens de voorman van het CDA alleen met een middenkabinet: "Ik denk ook dat we een harde aanpak van immigratie nodig hebben". 

Het CDA is ook voorstander van een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren, die Nederlanders leert wat dienstbaarheid en burgerschap inhouden.

Léonie Sazias heeft kanker

Verdrietig nieuws bij 50Plus. Bij de nummer twee van de kandidatenlijst, Léonie Sazias (59) is darmkanker geconstateerd. Ze gaat het tijdens de campagne rustig aan doen. "In mijn darmen zitten nog kwaadaardige cellen die tijdens de eerste operatie niet zijn weggehaald", aldus Sazias.

Haar vervolgoperatie is over twee weken. Ondanks haar medische situatie zat Sazias gisteravond bij RTL Late Night: "vooral om Henk te ondersteunen".

Zijn recent gemaakte fouten werden door Krol gebagatelliseerd: "Ieder mens maakt fouten, ik schaam me er een moer voor".

Verrassing

Kees van der Staaij van de SGP werd vandaag verrast door drie 'partijgenoten' op campagne bij een zorgboerderij in Ouddorp.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

Sybrand Buma is op campagne in Breda.

VNL-lijsttrekker Jan Roos is deze ochtend te gast bij de NOS. Eerst bij Radio 1 en daarna op Facebook Live. In de middag schuift Jesse Klaver aan bij Frits Wester op RTL Z.

Sylvana Simons presenteert haar boek vanmiddag om 15.00 in Nieuwspoort en vanavond zit Asscher bij Nieuwsuur. 

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 23-27 (22-26) 
VVD 23-27 (23-27)
CDA 17-19 (17-19)
D66 16-18 (16-18)
GroenLinks 15-17 (16-18)
PvdA 12-14 (12-14)
SP 12-14 (12-14)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht