Op de She Decides-conferentie in Brussel is donderdag 181 miljoen euro steun toegezegd voor toegang voor vrouwen in ontwikkelingslanden tot geboorte- en gezinsplanning. 

Lilianne Ploumen, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, startte ongeveer een maand geleden met 'She Decides'.

De financiële steun moet het gat dichten dat ontstaat door het wegvallen van omgerekend zo'n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen; een gevolg van een decreet van president Donald Trump. Vrouwen in arme landen dreigen door de maatregel van Trump verstoken te blijven van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus.

Ruim vijftig landen uit alle windstreken waren donderdag aanwezig bij de conferentie, die België samen met Nederland, Denemarken en Zweden had georganiseerd. Naast ministers waren ook veel vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo's aanwezig.

Finland en Zweden tekenden voor 20 miljoen euro en België, Nederland, Denemarken en Noorwegen 10 miljoen. De Bill Gates Foundation zegde 20 miljoen dollar toe. Een anonieme donateur was met 50 miljoen dollar goed voor het hoogste bedrag.

De bewindsvrouw verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de consequenties van het besluit van president Trump echt gevoeld gaan worden.