In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

En prompt is hij daar weer: Geert Wilders. Hij is terug in de campagne, nadat vorige week nog alle publieke optredens werden afgezegd.

Blijkbaar heeft Wilders genoeg vertrouwen in zijn beveiliging dat hij weer de markten op durft om te flyeren. Hoewel, op Twitter werd ook wel gesuggereerd dat het feit dat zijn partij stevig daalt in de peilingen ook wel een rol speelt dat hij zich in de strijd wil mengen.

Hoe dan ook, er zijn nieuwe flyermomenten gepland. Zo gaat hij woensdag 8 maart flyeren in Breda en zaterdag 11 maart in Valkenburg en Heerlen.

Ook bezoekt hij een dierenasiel en wordt hij gasthoofdredacteur van WNL Goedemorgen Nederland. Verder geeft hij interviews aan Privé, Story en Telegraaf en zal hij te gast zijn bij Edwin Evers op Radio 538.

Nooit meer PVV

Premier Rutte wil nooit meer regeren met de PVV, zei hij woensdag op campagne in Zeist. "Niet voor niks dat ik met die partij nooit meer zal samenwerken na deze verkiezingen."

"We weten dat ze weglopen als het moeilijk wordt, dat ze problemen niet kleiner maar groter maken, dat ze tegenstellingen aanzetten in plaats van verminderen", aldus Rutte over zijn grootste electorale tegenstander.

Tegenover 1848.nl zei Rutte dat hij het idee heeft dat "de familieruzie" tussen hem en de kiezer aan het oplossen is. "Als je kijkt naar wat ik meemaak op straat merk ik dat heel veel mensen terug aan het komen zijn naar de VVD. We hadden een familieruzie, vanwege de vorming van het kabinet, de moeilijke maatregelen, dingen die uit de campagne van 2012 voortkwamen", aldus Rutte. 

"Mensen waren daar geïrriteerd over. En soms ook heel begrijpelijk. Die familieruzie is aan het oplossen. Mensen zijn terug aan het komen."

Bekijk hier het videoverslag van Rutte op campagne in Zeist.

Asscher optimistisch

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher heeft de moed nog niet opgegeven. Bij de Universiteit Twente mocht hij een voorspelling doen van de einduitslag en hij telde toch nog 26 zetels voor de sociaaldemocraten.

Overigens betekent dit wel dat de PvdA-leider zich neerlegt bij een enorme verkiezingsnederlaag. In 2012 haalde de PvdA immers nog 38 zetels.

In de peilingen komt de PvdA niet veel verder dan een zetel of 14. Soms zelfs minder.

Krol weer vaag

Het zorgstelsel in Nederland moet anders, vindt 50Plus. Maar hoe dat stelsel er precies uit komt te zien en hoe het wordt betaald, wordt na de verkiezingen pas bekendgemaakt. 

"We doen er nog geen uitspraken over als in: het zal zeker zus of het zal zeker zo gaan. We zijn er wel van overtuigd dat die zorg anders moet en anders kan", zei lijsttrekker Henk Krol gisteren tegen NU.nl.

Krol erkent dat hij liever een complete doorrekening zou hebben gehad van de zorgplannen, "maar ik kan het niet uit de hoge hoed toveren".

GroenLinks vult AFAS Live

GroenLinks is er in geslaagd om de voormalige Heineken Music Hall vol te krijgen met vijfduizend fans van Jesse Klaver. Ruim een week voor het event is de tent al helemaal uitverkocht.

Dat is best knap. Voor de concerten van Sting en Bob Dylan een maand later schijnen immers nog wel kaarten te koop te zijn.

Geen effect

Gisteren verscheen er een nieuwe opiniepeiling van I&O Research die de eerdere conclusie van de Peilingwijzer bevestigde dat het Radio 1-lijsttrekkersdebat en het RTL-debat in de Rode Hoed weinig invloed hebben gehad op de peilingen.

Overigens bleek ook hier een verlies van de partij van Henk Krol. 50Plus ging van 7 naar 4. De top 5 is VVD (25), PVV (22), GroenLinks (20), D66 (17), CDA (15).  

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

Donderdagochtend presenteert NU.nl een interview met CDA-leider Sybrand Buma. Hij zal daar onder andere worden bevraagd over de Nederlandse identiteit.

In Nieuwspoort organiseert BNR een verkiezingsdebat over Buitenlandse Zaken. Deelnemers aan het debat: Raymond Knops (CDA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Bram van Ojik (GroenLinks), Michiel Servaes (PvdA), Renske Leijten (SP) en Han ten Broeke (VVD).

In de ochtend en het begin van de middag kun je Partij voor de Dieren-lijsttrekker Marianne Thieme op diverse plekken treffen. Zo is ze te gast op Radio 1 in de ochtend en daarna bij de NOS op Facebook live en NPO Politiek. Daarna gaat ze ook naar Frits Wester om op RTL Z en eveneens Facebook in gesprek te gaan.

In de avond organiseert Jong Nieuwspoort een verkiezingsdebat met allerlei jonge kandidaten die geboren zijn na 1980: Anne Kuik (CDA, 1987), Gijs van Dijk (PvdA, 1981), Rob Jetten (D66, 1987), Dennis Wiersma (VVD, 1986), Lilian Marijnissen (SP, 1985), Zihni Özdil (GroenLinks 1981).

VVD-lijsttrekker Mark Rutte is in de middag op campagne in Amsterdam-Zuid bij het winkelcentrum Gelderlandplein. Ook spreekt hij bij BNR met Jörgen Raymann.

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. 

PVV 22-26 
VVD 23-27
CDA 17-19
D66 16-18
GroenLinks 16-18
PvdA 12-14
SP 12-14
50Plus 5-7
ChristenUnie 5-7
SGP 3-5
PvdD 4-6 
Denk 0-2
VNL 0-1
Forum voor Democratie 0-2 

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht