PvdA-commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar treedt per direct af vanwege het integriteitsschandaal waar hij in verzeild was geraakt.

Dat maakte hij woensdagavond bekend tijdens een spoeddebat in de Provinciale Staten.

Hij zei niet genoeg vertrouwen van de partijen in de Staten te ervaren om door te gaan in zijn functie. Naast de kwestie rond de aanbesteding noemde Tichelaar zijn gezondheid en zijn familie als reden om op te stappen.

Tichelaar kwam afgelopen weekend in opspraak, nadat uit berichtgeving in Dagblad van het Noorden en de Volkskrant bleek dat hij het interieurbedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg had voorgedragen voor de herinrichtingadvies van Huize Tetrode, dat eigendom is van de provincie.

Die opdracht was al aan een andere interieurontwerper gegeven door de nieuwe huurder van het pand, maar werd ingetrokken toen bleek dat het de taak van de provincie was. Tichelaar noemde vervolgens de naam van het bedrijf van zijn schoonzus, interieurontwerper Karin Klinkenberg. 

Aanvankelijk ontkende Tichelaar dat hij het bedrijf van zijn schoonzus had aangedragen, maar afgelopen dinsdag erkende hij in een brief aan de Provinciale Staten dat wel te hebben gedaan.

Drentse commissaris van de Koning treedt af om integriteitsschandaal
Drentse commissaris van de Koning treedt af om integriteitsschandaal

Excuses

Tijdens het debat op woensdag zei hij dat te hebben bedoeld als "voorbeeld en suggestie" en bood hij daar zijn excuses voor aan.

"Er werd tien maanden geklooid. Er gebeurde niks in Huize Tetrode", aldus Tichelaar. "En toen heb ik gezegd: ik wil heel snel een schets op tafel. En toen - en dat had ik nooit moeten doen - heb ik drie namen van bedrijven genoemd."

Tijdens het spoeddebat kreeg Tichelaar woensdagmiddag zware kritiek te verduren, zowel van de coalitie waar zijn eigen PvdA deel van uitmaakt als van de oppositie. Zelf zei Tichelaar aanvankelijk dat hij wilde aanblijven en vroeg hij de partijen in de Staten hem het benodigde vertrouwen te laten terugverdienen. 

'Geen vertrouwen'

Tijdens een lange schorsing van het debat werkte nagenoeg de volledige oppositie aan een motie van wantrouwen, maar ook binnen de coalitie was het vertrouwen al weg. De grootste coalitiepartij VVD liet Tichelaar in de pauze weten dat er geen vertrouwen meer was omdat de integriteitscode was geschonden, zei fractievoorzitter Willemien Meeuwissen.

Bij coalitiefractie CDA was het vertrouwen eveneens weg, reageerde Riëtte Wollerich na afloop. En zelfs binnen de PvdA was de hoop op verbetering zoek, zei fractievoorzitter Roellie Goettsch. Voor zover zij weet heeft de PvdA-partijtop geen druk uitgoefend op Tichelaar.

Drentse zaak

"We beschouwen het als een verlies voor Drenthe dat een strijder voor de Drentse zaak afscheid neemt", zei PvdA-gedeputeerde Cees Bijl na afloop. 

Bijl sprak over grote verslagenheid bij het college en respect voor de beslissing van Tichelaar. "We kunnen zeggen dat Jacques Tichelaar heel veel voor Drenthe heeft betekend, maar dat hij voor zichzelf niet voldoende steun ervaart om daarmee door te gaan."

Het landelijk bestuur van de PvdA reageerde woensdagavond ook op het vertrek van Tichelaar. "Dit is een verstandig besluit", zei partijvoorzitter Hans Spekman.

"We hebben gezegd dat dit een serieuze zaak was die we zorgvuldig moesten afhandelen. Er zou over gedebatteerd worden, dat wilden we afwachten." Lijsttrekker Lodewijk Asscher sloot zich bij die opmerkingen aan.

Premier Mark Rutte liet weten dat hij het besluit van Tichelaar respecteert. "Drenthe verdient een commissaris die het vertrouwen van iedereen geniet",aldus Rutte. "Ik heb goede herinneringen aan de samenwerking met Tichelaar, in zijn tijd als Kamerlid en de bijna acht jaar dat hij als commissaris opkwam voor de belangen van Drenthe."

Zwager

In 2013 raakte Tichelaar al een keer in opspraak toen hij zich als bemiddelaar bemoeide met een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden. Zijn zwager eiste toen 1,5 miljoen euro van de gemeente.

Tichelaar gaf later toe dat hij zich beter niet had kunnen mengen in het conflict maar dat hij "zuiver en integer" te werk was gegaan. Hij beloofde toen aan de Provinciale Staten zich niet meer te bemoeien met zaken waar mogelijk een familielid bij betrokken was.