Topmilitairen van de Koninklijke Marechaussee nemen een deel van de beveiliging van Geert Wilders op zich. Het zou gaan om leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). 

Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van bronnen.

Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat zij nooit ingaan op beveiligingstaken. Ook vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie wil men geen commentaar geven over de beveiliging van Wilders. 

De zogenoemde elitesoldaten nemen volgens de krant sinds een paar dagen gaandeweg een deel van Wilders’ beveiliging over van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). 

Die dienst die de DBB overneemt, de BSB, bestaat uit ervaren militairen van de marechaussee. Zij worden onder andere ingezet voor het beveiligen van bewindslieden die een bezoek brengen aan landen als Afghanistan en Irak. Leden van de marechaussee zijn militairen met een politietaak. 

Informatie gelekt

De DBB, een speciale eenheid van de politie, raakte vorige week in opspraak toen bleek dat leden vertrouwelijke informatie hadden gelekt.

Politiemedewerker Faris K. (DBB) wordt verdacht van het delen van informatie over de beveiliging van Geert Wilders. Er leek sprake dat de man informatie zou hebben gedeeld met een criminele organisatie, maar uit onderzoek bleek dat hij de informatie in de privésfeer heeft gedeeld. K. wordt eveneens verdacht van witwassen en mag zijn proces in vrijheid afwachten.