De bewering van DENK-politicus Tunahan Kuzu dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder 'de stekker eruit trekken' is ongefundeerd en schadelijk voor het vertrouwen.

Zo reageren drie Turks-Nederlandse artsen zaterdag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Ze schrijven namens de artsencommissie van Tannet, een netwerkorganisatie van Turks-Nederlandse professionals en wetenschappers.

De zorg in Nederland wordt volgens de drie artsen geleverd "door een beroepsgroep gekenmerkt door diversiteit in afkomst, religie, geslacht en leeftijd".

Ze benadrukken dat medici nooit lichtvaardig besluiten nemen rond het levenseinde en dat zij zich daarom niet herkennen in wat Kuzu zegt.

Eerder overlijden

Volgens Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu besluiten artsen om zieke Nederlandse ouderen met een migrantenachtergrond eerder te laten overlijden dan autochtone Nederlanders.

De lijsttrekker zegt signalen te hebben gekregen van artsen en medisch specialisten dat bij allochtone ouderen "de stekker er sneller wordt uitgetrokken" dan bij mensen zonder migrantenachtergrond.

Aantijgingen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde de uitspraken van Kuzu kwalijk, omdat ze mensen angst aanjagen voor de zorg. Tegelijk riep ze mensen op mogelijke misstanden te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tot op heden zijn daar nog geen signalen binnengekomen.

Artsenfederatie KNMG en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen distantiërde zich eerder al van de aantijgingen.