De ministerraad heeft vrijdag vice-admiraal Rob Bauer voorgedragen als de nieuwe Commandant der Strijdkrachten. De raad deed dat op voorstel van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. 

Defensie meldt dat Bauer generaal Tom Middendorp, die sinds 28 juni 2012 de hoogste militair van Nederland is, later dit jaar opvolgt.

Bauer is sinds september 2015 de plaatsvervanger van Middendorp. Wanneer hij het commando precies overneemt, wordt later bekendgemaakt.

Door de benoeming van Bauer wordt hij bevorderd tot luitenant-admiraal. Wat Middendorp gaat doen, wordt later dit jaar bekend.

Marine

De Amsterdammer begon zijn loopbaan in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij was van 2005 tot 2007 onder meer commandant van het luchtverdedigings-en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. In 2010 en 2011 gaf hij leiding aan het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt. Eind 2006 werd hij voor vijf maanden uitgezonden voor operatie Enduring Freedom.

Sinds september 2015 vervult Bauer (in 1962 geboren) de functie van plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. In deze functie is hij tevens voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven (met VNO-NCW) en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair van Defensie en geeft leiding aan de militairen en burgers van de marine, landmacht en luchtmacht.