Tien politieke jongerenorganisaties van links tot rechts hebben een gezamenlijk manifest opgesteld voor een duurzamer Nederland. Het stuk is woensdag gepresenteerd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De voorzitters van de jongerenclubs waren voor het opstellen van het plan uitgenodigd bij D66-coryfee Jan Terlouw. Diens pleidooi voor het onderlinge vertrouwen dat heerste in de tijd dat er touwtjes uit de brievenbussen hingen, kreeg vorig jaar veel aandacht. Precies dat soort vertrouwen was volgens de jongeren nodig voor de totstandkoming van het manifest.

Jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK, PvdD en SGP hebben het stuk ondertekend. Ze willen dat hun punten worden opgenomen in het regeerakkoord van het volgende kabinet.

De jonge politici willen onder meer dat Nederland gaat behoren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Zo moet het actie ondernemen om te voldoen aan het Parijse klimaatakkoord.

Verder moet "de vervuiler betaalt" vast uitgangspunt zijn van regeringsbeleid en mogen multinationals niet minder belasting betalen dan het midden- en kleinbedrijf.