Premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) hebben woensdag overlegd met Geert Wilders nadat er naar buiten is gekomen dat een agent van de dienst beveiliging verdacht wordt van het lekken van informatie. 
 

De premier laat via Facebook weten het "verschrikkelijk" te vinden dat Wilders beveiliging nodig heeft en zegt dat het kabinet "de berichten van vandaag zeer serieus" neemt. "We nemen altijd alle maatregelen die nodig zijn."

Wilders zegt tevreden te zijn over de wijze waarop het kabinet het probleem met zijn beveiliging oppakt. ''Ik reageer niet op kwestie inzake mijn veiligheid en de actualiteit. Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door kabinet opgepakt", twitterde Wilders woensdag. Wilders heeft al jaren strenge bewaking vanwege bedreigingen.

Volgens De Telegraaf was de betrokken agent ook actief voor het speciale team dat specifiek de PVV-leider beveiligt. Deze IRIS-unit verricht onder meer voorverkenningen naar plaatsen die onder anderen Wilders wil bezoeken.

Volgens het Openbaar Ministerie was de man geen persoonsbeveiliger Wilders. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.  De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben.

Veiligheid

Volgens korpschef van de Landelijke Politie, Erik Akerboom, is de veiligheid van Wilders niet in het geding geweest. Akerboom bevestigde de Marokkaanse achtergrond van de verdachte en zei ook dat de man onder meer was belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van Wilders.

Politieke partijen in Den Haag eisen opheldering van Rutte. ''We willen een brief van Rutte'', aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Hij noemt het nieuws alarmerend en zegt mee te leven met Wilders. Ook andere partijen reageren onthutst.

Lekken

Woensdag bracht het NRC naar buiten dat een politieagent, die maandag werd aangehouden wegens het lekken van informatie, opsporingsinformatie zou hebben doorgespeeld naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. 

De verdachte is een ervaren agent en werkzaam bij de zogeheten Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), de politiedienst die onder meer de bewaking van Wilders en leden van het Koninklijk Huis regelt.

Omgevingsscans

De agent zou toegang hebben gehad tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen. Politiefunctionarissen zeggen in de krant dat de verdachte plekken moest verkennen waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek zouden komen, de zogenoemde "omgevingsscans".

Die informatie zou hij deels hebben doorgespeeld naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met heling en het witwassen van geld. De man is buiten functie gesteld en wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim.

Mogelijk zijn locaties van zogenoemde 'safehouses' uitgelekt, waardoor bedreigde personen die daar worden ondergebracht gevaar kunnen lopen.

Veiligheidsmaatregelen

Een hoge functionaris van de Landelijke eenheid laat aan de NRC weten dat vooralsnog geen nadere veiligheidsmaatregelen nodig zijn, omdat de verdachte niet zou behoren tot de "inner circle". Wel is er binnen de politie grote ongerustheid over het nieuwe corruptiegeval.