Uit een enquête van de militaire vakbonden AFMP, ACOM, VBM en KVMO blijkt dat twee derde van de 8.500 respondenten geen vertrouwen heeft in de legertop. 

Van de 8.500 respondenten vulden ruim 5.200 de enquête volledig in.

Ruim 84 procent van de ondervraagden vindt dat minister Hennis (Defensie) er niet in is geslaagd hen meer vertrouwen in de organisatie te geven, bevestigt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels aan NU.nl. 

Met name materiële tekorten en ontoereikende personeelszorg en arbeidsvoorwaarden zijn daarvoor verantwoordelijk.

Opvallend is dat de resultaten van de peiling nagenoeg geen verbetering laten zien ten opzichte van vergelijkbare onderzoeken uit 2013 en 2014. De grote bezuinigingsslag bij Defensie is sindsdien gestopt en de budgetten zijn nu groter. Toch vertaalt dat zich niet in meer vertrouwen bij het defensiepersoneel.

De uitkomsten van het onderzoek worden dinsdagochtend gepresenteerd in Den Haag.

Rode kaart

Bekende hoofdpijndossiers bij Defensie zijn onder meer het tekort aan munitie voor oefeningen en het AOW-gat dat ervoor zorgt dat de pensioenen van militairen laag uitvallen.

"Dit mag je zien als een regelrechte motie van wantrouwen aan zowel het adres van de minister als in de top van Defensie. Het personeel geeft vooral de minister de rode kaart", zei Snels. 

Deelname aan de enquête was op basis van anonimiteit, mede omdat een defensiemedewerker zich niet publiekelijk mag uitspreken over beleid.

Vertrouwen

Defensie bestudeert de uitkomsten. ''Maar dat er zorgen zijn onder het personeel is bekend.'' De huidige investeringen zijn niet direct merkbaar op de werkvloer. Er wordt hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen, zegt een woordvoerder.

Ook wil Defensie weer zo snel mogelijk met de vakbonden praten over de arbeidsvoorwaarden. Dat overleg klapte vorige maand. De bonden overleggen met hun leden momenteel over acties.