Het wordt voor leerlingen in het vmbo makkelijker om door te stromen naar het mbo. Als het aan minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker ligt, kunnen in de toekomst vmbo'ers alvast lessen gaan volgen in het mbo. 

Ook moet een overstap naar het middelbaar beroepsonderwijs zonder tussentijds examen mogelijk worden.

De bewindslieden van Onderwijs gaan de zogeheten doorlopende leerroutes mogelijk maken met een nieuwe wet. Dat lieten ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Vijf jaar

De bewindslieden willen vooral leerlingen tegemoetkomen die al vroeg weten wat ze willen worden. Ze kunnen in vijf jaar tijd een mbo-diploma bemachtigen door tijdens het vmbo al vakken op mbo-niveau te volgen. Nu moeten leerlingen eerst vier jaar het vmbo uitzitten en dan nog minimaal twee jaar een mbo-opleiding volgen.

De overgang van het vmbo naar het mbo, waarbij jaarlijks ruim achtduizend jongeren uitvallen, wordt makkelijker door de plannen van Bussemaker en Dekker. Bussemaker haalt als voorbeeld een gemotiveerde leerling aan die een baan wil in de kinderopvang. "Nu moet zij eerst een vmbo-diploma op zak hebben. Straks kan ze in één keer doorleren", legt Bussemaker uit.

"Dan is het niet nodig dat je eerst door alle hoepels springt, zoals het doen van je eindexamen", voegt Dekker eraan toe.

Scholieren die van het vmbo willen doorstromen naar de havo, moeten wel eerst hun vmbo-diploma halen.

Stromingen

De stromingen binnen het vmbo worden ook aangepast door de plannen. De theoretische leerwegen, bedoeld voor bijvoorbeeld leerlingen die willen doorstromen naar de havo, worden samengevoegd. De theoretische en gemengde leerweg wordt één stroming.

"Het wordt nu één stroom met meer praktijk in tegenstelling tot de mavo van vroeger", zegt Dekker. ''De helft van alle scholieren gaat naar het vmbo. Dat zijn veel verschillende kinderen, die verschillende routes nodig hebben om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Met dit voorstel geven we kinderen de kans om een route te kiezen die het beste bij ze past."

Bussemaker: ''Het is belangrijk dat we de kansen van leerlingen in het gehele beroepsonderwijs verder vergroten door hen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige werkplek. Maatwerk, meer praktijk, en een betere aansluiting bij het regionale bedrijfsleven biedt scholen bovendien de kans om beter aan te sluiten bij de arbeidsmarktbehoefte."