PVV-leider Geert Wilders zal niet aanwezig zijn bij het debat dat op 5 maart in Carré moet worden gehouden. Het debat wordt georganiseerd door RTL Nieuws, BNR Nieuwsradio en weekblad Elsevier

Wilders laat via Twitter weten dat hij er niet bij zal zijn. 

"Bye Bye RTL", zegt Wilders. "Twee grote debatten dus nog: 13 maart tegen Rutte bij EenVandaag en 14 maart tegen Asscher bij NOS." Eerder verklaarde hij al: "RTL kan de boom in".

Voor het debat in Carré zijn de acht grootste partijen uitgenodigd. Het debat gaat gewoon door. 

Wilders zei eerder zijn deelname aan een premiersdebat van RTL al af. Ook premier Rutte liet verstek gaan. Beide leiders annuleerden hun deelname omdat RTL Nieuws besloot meer dan vier lijsttrekkers aan het gesprek mee te laten doen. 

Wilders heeft geen spijt dat hij 'premiersdebat' heeft afgezegd
Wilders heeft geen spijt dat hij 'premiersdebat' heeft afgezegd

Reactie RTL

RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar betreurt de afzegging van Wilders. "Ik vind het ontzettend spijtig dat Wilders voor de tweede keer een debat heeft afgezegd."

"Het is jammer dat de kiezer aan het kortste eind trekt. Die wordt door de leider van de PVV niet over de standpunten van zijn partij geïnformeerd", aldus Taselaar. "Als je de politiek ingaat wordt je geacht verantwoording af te leggen en te debatteren over je standpunten. Ik vind het erg jammer dat politici van grote partijen debatten uit de weg gaan."

Interview

Een reden voor zijn besluit, geeft Wilders nog niet. Eerder op de dag reageerde Wilders woedend op een interview van RTL Nieuws met de broer van Wilders. NU.nl heeft de partij van Wilders om een reactie gevraagd, maar de PVV heeft nog niet gereageerd.

"Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken", verklaarde Wilders. "Walgelijk".

In het interview stelt Paul Wilders: "Hij bestuurt zijn rijk als een keizer. Wie hem serieus tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet." "Hoe dan ook, hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed", aldus Paul Wilders. 

Taselaar zegt nog altijd achter het interview te staan. "Het interview met Paul Wilders over de bedreigingen aan zijn adres, is een relevante journalistieke publicatie. Ik sta er volledig achter. Bovendien zocht hij zelf contact met ons."

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.