De registratie van geparkeerde goederenwagons met gevaarlijke stoffen op spooremplacementen is nog steeds onvoldoende. Daarom grijpt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in en verplicht de vervoerders om deze wagons uit te rusten met gps-zenders.

Dat schrijft ze woensdag aan de Tweede Kamer.

Van de geparkeerde goederenwagons met gevaarlijke stoffen is nu 75 procent goed geregistreerd. Dat is belangrijk voor de brandweer in geval van een calamiteit. In 2015 bedroeg dit percentage nog 60 procent. Maar Dijksma is niet tevreden. Ze vindt het niet snel genoeg gaan.

Door de wagons uit te rusten met een gps-tracker is snel te achterhalen waar de wagons staan of rijden en welke stoffen erin zitten.

Verhogen boetes

Verder kondigt Dijksma aan dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nog meer inspecties gaat uitvoeren en dat boetes worden verhoogd. Spoorvervoerders die structureel de fout ingaan wordt de toegang tot het spoor ontzegd.

De registratie van doorgaande treinen met wagens met gevaarlijke stoffen blijkt wel goed op orde. Daar zijn door de ILT geen afwijkingen geconstateerd.