Als het aan de ChristenUnie ligt, verdwijnt het roken van wiet volledig uit de openbare ruimte, zoals op straat. Partijleider Gert-Jan Segers vindt het onbestaanbaar dat er tussen winkelend publiek wordt geblowd, zegt hij tegen NU.nl.

"Het is slecht voor de volksgezondheid en het is verslavend", zegt Segers. "Dus niet op straat blowen. Als je het wel wilt, doe je dat maar op een plek waar het wel mag."

Op dit moment wordt blowen buiten de coffeeshops gedoogd. Sommige gemeenten proberen wel een lokaal blowverbod in te stellen, maar dat ligt juridisch ingewikkeld door het bestaande landelijke gedoogbeleid.

Segers wil duidelijkheid door landelijke regels in te voeren voor een verbod.

Segers: 'Als je wilt blowen doe je dat maar binnen'
Segers: 'Als je wilt blowen doe je dat maar binnen'

Extra politie

Handhaving gaat gepaard met de inzet van extra politieagenten. De partij wil in de volgende kabinetsperiode de politiecapaciteit vergroten. 

De ChristenUnie-leider vindt de maatregel niet betuttelend. "Ik vind het een slechte keuze om aan de drugs te beginnen. Maar als je dat wil kan dat in de coffeeshops. Ik zou willen dat ook die uit het straatbeeld verdwijnen, ver bij scholen vandaan. Maar in ieder geval dus niet in winkelstraten of door de stad lopen."

D66 vindt dat het roken van een joint onder hetzelfde regime moet vallen als roken van tabak. Voor tabak geldt al dat je niet mag roken in openbare ruimtes, maar wel op straat. 

"Niet alles kan in regelgeving worden gevat. Als je last hebt van elkaars rook, kun je elkaar ook aanspreken", zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. De partij kiest net als bij tabak voor preventie, voorlichting en ontmoediging.

Reguleren

De ChristenUnie dient dinsdagavond het voorstel in als de Tweede Kamer debatteert over het voorstel van D66 om de wietteelt te reguleren. Coffeeshophouders mogen volgens de plannen alleen wiet kopen van door de overheid gecontroleerde kwekerijen.

D66 hoopt op een nipte Kamermeerderheid nu de PvdA zich tegen de wens van coalitiepartner VVD ook achter het D66-voorstel schaart.