De PVV van Geert Wilders nuanceert het koranverbod. Dat stelt hij zondag in een interview met WNL op Zondag. Wilders zegt het heilige boek van de moslims toch te willen gedogen.

Wilders verklaarde in het verleden dat het gebruik van de Koran in huiselijke kring en in de moskee moet worden bestraft. Maar in het interview met WNL op Zondag stelt hij het boek toch te willen gedogen. 

"We gaan de Koran niet uit huis halen bij mensen, natuurlijk niet", aldus Wilders.

Eerder stelde Wilders dat hij de Koran een 'fascistisch boek' vindt dat 'oproept tot geweld'. Hij noemde het heilige boek van de moslims "het islamitische Mein Kampf". Het boek van Adolf Hitler was na het einde van de Tweede Wereldoorlog verboden, maar de Hoge Raad oordeelde op 14 februari dat het boek gewoon mag worden verkocht.

In september stelde CDA-leider Sybrand Buma in de Tweede Kamer nog vragen aan Wilders over zijn voorgestelde koranverbod. Toen sprak de PVV-leider zijn eerdere voorstel nog niet tegen.

Peilingen

Wilders gelooft niet dat de partijen die hebben beloofd niet met zijn PVV samen te werken in een nieuwe regering, na de verkiezingen woord houden. Ook dat stelde de PVV-leider in het interview.

"Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen mensen opzij'', liep Wilders vooruit op een verkiezingsoverwinning in een interview dat WNL op Zondag zondagochtend uitzendt. ''Dat zullen ze niet gaan doen.''

Bij een opkomst die gelijk is aan die in 2012 zou Wilders met zijn PVV met 2,5 miljoen stemmen 38 zetels halen. De peilingen geven de partij de afgelopen weken tegen de dertig zetels.

Minder Marokkanen

Bijna alle partijen in de huidige Tweede Kamer sluiten een regeringscoalitie met de PVV uit. VVD-leider Mark Rutte liet onlangs weten dat hij de kans op samenwerking met de partij van Wilders in een nieuw kabinet ''nul'' acht. Maar rivaliserende lijsttrekkers blijven twijfel zaaien over Ruttes belofte.

''Ik weet dat als de kiezer de PVV echt groot maakt, in de buurt van sommige peilingen nu, dat men wel zal moeten'', zegt Wilders in het vraaggesprek met WNL over zijn kansen op regeringsdeelname.

Cordon sanitaire

Hij noemde het 'cordon sanitaire' dat de andere partijen volgens hem hebben opgetrokken eerder al ondemocratisch.

Het CDA heeft een samenwerking uitgesloten vanwege de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders. Bovendien hebben de christen-democraten volgens lijsttrekker Sybrand Buma slechte ervaringen met WIlders. De PVV liet de gedoogconstructie van het kabinet Rutte 1 uit elkaar vallen na weken onderhandelen over een nieuwe ronde bezuinigingen.