Voor de politieke partij Denk zijn 'internet-trollen' actief die de partij via Twitter en Facebook steunen en politieke tegenstanders aanvallen. De inzet van trollen wordt besproken in interne communicatie van de partijtop van Denk.

Dat meldt NRC, dat inzage heeft gehad in meerdere Whatsappgroepen waarin medewerkers en politici van Denk deelnemen. In de Whatsappgroep stelde Denk-politicus Farid Azarkan op 30 juli 2016 bijvoorbeeld voor om Marcouch aan te pakken nadat deze kritiek uitte op Denk. 

Azarkan zou schrijven: "Kan er iemand op Marcouch antwoorden: Jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van Denk. Jij wilt alleen vaststellen dat Denk niet deugt. Erg doorzichtig en heel hypocriet." 

Daarop reageert Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Denk, drie minuten later: "Zal ik het doen met een troll account?" Azarkan: "Zeker." Yigit: "Ga ik doen."

Trollen

Trollen zijn online identiteiten waar een bestaand persoon achter lijkt schuil te gaan, maar die in werkelijkheid worden aangestuurd door individuen of organisaties, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden.

In het geval van Denk gaat het om minimaal twintig nepprofielen op Twitter en Facebook. Die zijn samen verantwoordelijk voor minstens 1.636 berichten en 2.171 'likes' ten behoeve van de Denk-campagne.

De profielfoto’s zijn meestal van internet afkomstig. Door Denk zijn onder andere foto’s gebruikt van een Nederlandse student en een Belgische theatermaker. Beide personen waren niet op de hoogte van het gebruik van hun foto.

Het gebruiken van iemands foto zonder toestemming, is in strijd met het portretrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens.

Buitenland

Of andere politieke partijen in Nederland ook trollen gebruiken, is onbekend. Wel zijn er voorbeelden uit het buitenland. Zo heeft de Russische president Poetin een zogeheten 'trollenleger' in dienst. Hetzelfde geldt voor de Turkse AK Partij van president Erdogan.

Denk heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van NRC.