Leden van stembureaus die verantwoordelijk zijn voor het tellen van de stemmen tijdens de verkiezingen, worden doorgaans niet of nauwelijks gescreend.

Dat meldt BNR donderdag na een rondgang langs verschillende gemeenten.

De vereisten van de Kieswet zijn dat leden minimaal 18 jaar moeten zijn en dat ze een korte cursus volgen. Er zou volgens BNR niet of nauwelijks onderzoek gedaan worden naar de achtergrond van de mensen die zich aanmelden. Er wordt bijvoorbeeld geen extra screening gehanteerd en er wordt geen verklaring omtrent gedrag gevraagd. 

Volgens de Kiesraad zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor het goed verlopen van het stemmen en van het tellen van de stemmen. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie weten dat er in het verleden nog nooit is gebleken dat er bij het tellen van de stemmen iets fout is gedaan door bepaalde leden van de stembureaus. "Gemeenten houden zich aan de wet, als die verandert dan veranderen wij mee." 

Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een ''schappelijke manier'' mee worden omgegaan, zei Plasterk donderdag. De minister zegt zich te realiseren dat hij veel vraagt van de gemeenten.

Landelijke regels

De SP wil dat er landelijke regels komen over wie er in maart de stemmen telt. Onlangs nog werd besloten de stemmen volledig handmatig te laten tellen omdat het systeem waarmee de stemmen werden geteld, niet veilig genoeg is. Hierdoor zou de verkiezingsuitslag gehackt kunnen worden.

SP-kamerlid Ronald van Raak: "Het is fantastisch dat mensen dit vrijwillig doen, maar er zijn grote verschillen tussen gemeentes. Ik vind het een nationale verantwoordelijkheid dat gecontroleerd wordt of mensen wel deugen. Iemand met een fraude-verleden zou daar niet moeten staan."

Oekraïne-referendum

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft laten weten dat hij het indienen van referendumverzoeken tegen het licht gaat houden. Zo zijn de ruim 400.000 ondersteuningsverklaringen die zijn opgehaald voor het Oekraïne-referendum op geen enkele manier gecontroleerd, meldt RTL Nieuws donderdag.

Er zou alleen gekeken zijn of de naam, het adres en de geboortedatum op de verklaringen toebehoren aan personen die geregistreerd staan als kiesgerechtigde.

Volgens Plasterk kleven er risico's op fraude aan de huidige methode. Er is niet aangetoond dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd bij het Oekraïne-referendum.