De partij 50PLUS zal na de verkiezingen alleen in een kabinet plaatsnemen als de AOW-leeftijd teruggaat naar 65 jaar. Dat heeft lijsttrekker Henk Krol woensdag bekendgemaakt.

De PVV en de SP pleiten ook voor het verlagen van de AOW-leeftijd, maar volgens Krol is zijn partij de enige waarop ouderen echt kunnen rekenen.

De PVV heeft eerder meegewerkt aan verhoging van de AOW-leeftijd en wordt door veel partijen bij voorbaat uitgesloten, en de SP wil niet met de VVD regeren, zo redeneert Krol. "Dan blijft automatisch 50PLUS als enige partij aan de onderhandelingstafel over. 50PLUS zal dit punt keihard spelen en na 15 maart niet loslaten. Dit is voor ons een breekpunt", aldus Krol.

Krol zal het breekpunt nog eens benadrukken in het zogenoemde Noordelijk Lijsttrekkersdebat, waar de meeste kopstukken woensdag aan meedoen. PVV-leider Geert Wilders laat verstek gaan. Namens de VVD doet niet premier en lijsttrekker Mark Rutte, maar fractieleider Halbe Zijlstra mee.

Niet uitsluiten

Eerder stelde Krol al niet op voorhand gesprekken met de PVV over het vormen van een nieuwe regering uit te sluiten. Wel moet de partij van Geert Wilders daarvoor het standpunt over vluchtelingen wijzigen.

50Plus reageerde hiermee op de uitlatingen van andere partijen, waaronder de VVD, die de PVV al voor de verkiezingen hebben uitgesloten als mogelijke regeringspartner.

Gedoogconstructie

De 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders vormt voor veel partijen een struikelblok. Maar de VVD en CDA beklemtonen ook dat de gedoogconstructie met de PVV in 2012 niet is bevallen. Na wekenlang onderhandelen accepteerde de partij van Wilders toch een pakket bezuinigingsmaatregelen niet, waarna Rutte het ontslag van zijn kabinet aanbood.

Volgens verschillende peilingen zou 50Plus nu zo'n tien zetels halen, als er op dit moment Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn.