Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat universiteiten en hogescholen onmiddellijk een einde maken aan de onrechtmatige bijdrages die ze naast het collegegeld van studenten vragen. Ze gaat de instellingen erop aanspreken.

Bussemaker is ''het roerend met de studenten eens dat er geen verplichte eigen bijdrage mag worden gevraagd van studenten''. ''Willen opleidingen toch een eigen bijdrage vragen, dan moet er altijd een oplossing geboden worden voor die studenten die dit niet kunnen betalen.''

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) droeg woensdagochtend in een jaarlijks overleg van de minister met studentenorganisaties voorbeelden aan van instellingen die zich niet aan het verbod op verplichte eigen bijdragen zouden houden.

De afgelopen vier weken ontvingen de studentenbonden zeker honderd klachten van studenten. Zo moet de één een managementgame van 35 euro aanschaffen, terwijl de ander in het eerste jaar 200 euro moet neertellen voor een verplicht kamp en studiematerialen.

Piek

''Die honderd klachten lijken niet veel'', zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. ''Maar in vergelijking met de maanden ervoor is het een duidelijke piek. En waarschijnlijk het topje van de ijsberg, want er zijn vast meer studenten de dupe geworden." De SP opende vorige maand een meldpunt waar studenten met klachten over opleidingskosten terechtkunnen.