Alle stemmen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen worden uit voorzorg met de hand geteld. Het systeem waarmee de stemmen werden geteld, wordt niet meer gebruikt vanwege veiligheidsproblemen die ertoe kunnen leiden dat de uitslag gehackt kan worden.

Dat bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagavond naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

De software die door stemlokalen wordt gebruikt om verkiezingsresultaten door te sturen, is verouderd en kan worden gemanipuleerd. Dat bleek maandag uit onderzoek van een veiligheidsexpert in opdracht van de zender.

Als de stemlokalen het systeem zouden draaien op een oude computer die is verbonden met het internet, dan staat het systeem open voor schadelijke software waarmee de resultaten kunnen worden veranderd.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat woensdag in een Kamerbrief weten dat hij het systeem daarom uit voorzorg niet wil gebruiken bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart.  

Het gebruik van de software werpt volgens de minister de vraag op of bij de komende verkiezing de uitslag gemanipuleerd zou kunnen worden. "Ik ben van mening, en dat is de Kiesraad met mij eens, dat daarover geen enkele schaduw van twijfel zou mogen hangen."

"Langer wachten met dit besluit zou er naar mijn mening alleen toe leiden dat de publicaties over de betrouwbaarheid van de programmatuur blijven aanhouden met als risico dat het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de uitslag van de verkiezing erodeert."

Werkwijze

Alle gemeenten in Nederland worden woensdagavond geïnformeerd over het besluit van de minister. Later deze maand worden er in het hele land bijeenkomsten georganiseerd voor gemeenten om door te spreken hoe er nu gewerkt moet gaan worden.

Na de verkiezingen evalueert Plasterk de gang van zaken met de gemeenten en de Kiesraad en wil hij onderzoeken hoe het tellen van stemmen in de toekomst moet worden ingericht.
 

Wat gebeurt er als je niet, ongeldig of blanco stemt?
Wat gebeurt er als je niet, ongeldig of blanco stemt?

Plasterk benadrukt dat het kabinet al eerder heeft gezegd dat andere landen baat kunnen hebben bij beïnvloeding van politiek en publieke opinie in Nederland, en dat zij ook de middelen hebben om dit te proberen. Plasterk noemt daarbij Rusland met name.

De minister wil bij de verkiezingen dat mensen in Nederland allemaal weten dat de uitslag ook echt de uitslag is. ''Dan wil ik niet verzeild raken in allerlei discussies over een of ander misschien exotisch scenario waardoor iemand zou kunnen hacken'', aldus Plasterk.