Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart willen 31 partijen meedoen. Zij leverden maandag hun lijst kandidaten in. Dat maakte de Kiesraad (het centraal stembureau) dinsdag bekend.

Een recordaantal van 81 partijen toonde aanvankelijk interesse om mee te doen. Maar ruim de helft van die partijen valt dus om uiteenlopende redenen af. Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee, terwijl 48 partijen zich eerder hadden laten registreren.

Meerdere partijen die hun lijst inleverden, kregen te horen dat ze nog niet alle formaliteiten in orde hebben. Nieuwe partijen moeten bijvoorbeeld voldoende ondersteuningsverklaringen inleveren. Voor partijen die in gebreke zijn gebleven is nog tot vrijdag tijd om deze 'verzuimen', zoals de Kiesraad het noemt, te herstellen.

Vrijdagmiddag wordt bekend wie er mee mag doen. Partijen die dan worden afgewezen, kunnen echter nog in beroep gaan.

Afsplitsingen

De gevestigde partijen moeten het ditmaal onder meer opnemen tegen enkele afsplitsingen die zich nu zelfstandig in de strijd werpen. Denk, Voor Nederland, de Vrijzinnige Partij en Nieuwe Wegen doen allevier een poging nu op eigen kracht een zetel te verwerven. Ook nieuwkomers als Artikel 1 van Sylvana Simons, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet en GeenPeil doen mee.

De Piratenpartij, MenS en Spirit en Jezus Leeft dongen al eerder tevergeefs mee naar een Kamerzetel. Een andere oude bekende, het Trots op Nederland neemt ook deel, zij het zonder oud-partijlid Rita Verdonk.

Stembiljet

Ook als de 31 overgebleven partijen allemaal de laatste drempels weten te nemen, passen ze ruimschoots op het gewone stembiljet. Een extra breed biljet, dat tot verstopte stembussen had kunnen leiden, blijkt niet nodig.

De Kiesraad raadde minister Ronald Plasterk eerder al aan gemeenten nog eens op te roepen extra stembussen te plaatsen om dikkere biljetten te kunnen bergen.

Bij de Kamerverkiezingen van 2012 deelde een enkele gemeente al 'stembusstampers' uit om verstopping van stembussen te voorkomen en plaatsten andere gemeenten extra bussen.

Klachten

Meerdere nieuwe partijen die zich hebben aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen, klagen dat ze door onduidelijke regels en ongeïnformeerde of zelfs onwillige ambtenaren zijn gehinderd. De Kieswet zou in veel gemeenten zijn geschonden.

Onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein, die met zijn nieuwe Vrijzinnige Partij aan de verkiezingen wil deelnemen, vraagt opheldering aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Nieuwe partijen moeten voor iedere kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen inleveren. Dat valt veel partijen zwaar en dat wijten zij mede aan de onduidelijke regels. Sommige gemeenten stopten volgens Klein te vroeg met het afgeven van de verklaringen die op het gemeentehuis moeten worden getekend. Hierdoor stonden kiezers soms voor een dichte deur.

GeenPeil, de Ondernemerspartij en Lokaal in de Kamer, een verbond van lokale partijen, hebben soortgelijke klachten.