Veel voormalige politici die actief waren in EU-instellingen zijn voor lobbyorganisaties gaan werken. Uit onderzoek naar de loopbaan van 512 ex-politici blijkt dat ruim de helft van de oud-EU-commissarissen en bijna een op de drie oud-leden van het Europees Parlement die stap hebben gemaakt.

Dat schrijft lobbywaakhond Transparency International EU (TI) dinsdag in een rapport over de 'draaideuren’ tussen het bedrijfsleven en EU-instellingen.

Zo was de helft van de lobbyisten van Google werkzaam bij de EU. En 26 Europarlementariërs die het parlement in 2014 verlieten, werken nu als lobbyconsultant in Brussel.

TI pleit voor regels die belangenconflicten voorkomen en een sterke ethisch toezichthouder, die zoals in Canada en Frankrijk sancties kan opleggen. Ook zou er snel een 'afkoelingsperiode’ moeten komen voor EU-parlementariërs.

Vertrouwen

Lakse ethische regels tasten het vertrouwen in de EU-instellingen aan, stelt de organisatie met een verwijzing naar de vorige voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Die werkt tot ongenoegen van velen inmiddels bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Integriteit en transparantie zijn noodzakelijk als de EU zich wil verdedigen tegen ''nationalistische en populistische krachten’’, aldus TI.

Voorstellen

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil een snel einde aan de Brusselse 'baantjesfabrieken voor het establishment’. Hij komt binnenkort met voorstellen over afkoelingsperiodes en integriteit.

''Ik krijg een misselijk gevoel bij collega's die nu nog in het Europees Parlement het algemeen belang zeggen te verdedigen en na afloop van hun termijn gauw als lobbyist verdergaan.''