Premier Mark Rutte is tegen het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden. Hij wijst het af en betreurt het, laat hij zondag weten in een gezamenlijke verklaring met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

"Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen. Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak", aldus Rutte en Koenders.

Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP eisten zondag een harde reactie van de premier op het Amerikaanse inreisverbod. PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes wil een debat over de kwestie.

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond al over het verbod: ''Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.''

Deze ''absurde" maatregel van president Donald Trump is je reinste discriminatie, stelde D66-leider Alexander Pechtold in het programma WNL op Zondag.

Geert Wilders was niet tevreden met de reactie van Rutte. "Wat een slapjanus. Het is laf en gevaarlijk om onze grenzen open te houden voor meer islam. NL heeft minder islam en minder Rutte nodig!", aldus de PVV-leider op Twitter.

Voortouw

SP-leider Emile Roemer twitterde eerder: "Mensen weigeren. Niet om wat ze doen, maar om wat ze geloven. Waar is de minister-president als je 'm nodig hebt?"

En GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat Rutte zich scherp uitspreekt tegen deze maatregel en "het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken".

EU

"De Verenigde Staten verliezen hun geloofwaardigheid zowel in eigen land als in het buitenland als ze mensen weigeren die het recht hebben om het land binnen te komen", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Het voortbestaan van de Europese Unie wordt niet bepaald door de tweets van president Trump", zei Timmermans. Volgens hem is de EU "met 500 miljoen mensen en een sterke economie goed in staat om te zorgen dat zij relevant blijft in de wereld".

Timmermans gaf toe dat het aantreden van president Trump, de brexit en de opkomst van populistische politici druk zetten op de Europese eenheid. "Maar het aanwijzen van zondebokken levert de maatschappij niets op", zei hij in het tv-programma.

Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod
Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod

'Geen rechtvaardiging'

Ook in andere landen wordt het Amerikaanse inreisverbod met ontsteltenis ontvangen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zondag via haar woordvoerder tegen Der Spiegel dat de strijd tegen terrorisme geen rechtvaardiging vormt voor de verdachtmaking van mensen met een bepaalde achtergrond of een bepaald geloof.

De Britse premier Theresa May, die afgelopen vrijdag als eerste wereldleider werd ontvangen in het Witte Huis, liet weten het "niet eens te zijn" met het inreisverbod van Trump. May kwam zaterdagavond laat met een verklaring, nadat leden van haar eigen Conservatieve Partij en oppositiepartij Labour aandrongen op een reactie.

"Het immigratiebeleid van de VS is een kwestie voor de Amerikaanse regering, net zoals het immigratiebeleid van ons land wordt bepaald door onze regering", zei May in de verklaring, schrijft The Guardian. "Maar we zijn het niet eens met een benadering zoals deze, en het is er niet een waar we zelf voor zullen kiezen."

Irak is een van de zeven landen waarop het inreisverbod van toepassing is. Twee parlementariërs die anoniem wilden blijven, vertelden dat de Iraakse regering van plan is te gaan lobbyen om de invloed van het nieuwe Amerikaanse immigratiebeleid op Irakezen te verzachten. Dat is gewenst om de samenwerking in de strijd tegen Islamitische Staat niet te frustreren.