Het kabinet trekt miljoenen euro's uit voor de ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en het nog te bouwen Namenmonument, dat ook in de hoofdstad komt te staan. 

Het museum, dat vorig jaar open ging, krijgt 5,6 miljoen euro. Aan de aanleg van het Namenmonument draagt de regering 2,3 miljoen euro bij.

Staatssecretaris Martin van Rijn, die binnen het kabinet zorg draagt voor oorlogsslachtoffers, maakte de extra financiering vrijdag bekend. "102.000 keer moord op Nederlandse Joden, Roma, Sinti...dat is eigenlijk niet te bevatten", aldus Van Rijn. "Het blijft daarom tot in de lengte der dagen onze plicht om te herinneren en te herdenken. Ik verwelkom deze nieuwe plaatsen van herdenking en bezinning en steun deze initiatieven van harte."

Het Namenmonument moet in de Amsterdamse Weesperstraat verrijzen. Op het monument komen alle 102.000 namen van de Nederlandse slachtoffers te staan.

Hervormde Kweekschool

Het Nationaal Holocaust Museum opende vorig jaar zijn deuren. Het museum zit in de voormalige Hervormde Kweekschool, tegenover de Hollandsche Schouwburg. Vanuit dat gebouw werden tijdens de oorlog tienduizenden joden naar de vernietigingskampen van de nazi's gedeporteerd.

Het Joods Cultureel Kwartier, dat het museum en de Hollandsche Schouwburg beheert, reageert verheugd. "Het is vooral een fantastisch uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van het museum en de start van onze nationale en internationale wervingscampagne", zegt directeur Emile Schrijver. Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité stelt dat met het extra geld het Namenmonument "een zeer grote stap dichterbij is gekomen".