De drie commandanten van de mariniers die in 1977 de treinkaping bij de Punt hebben beëindigd zeggen dat alles volgens de regels is gegaan. 

Dat zeggen de mariniers in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt.

Nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers hebben de staat voor de rechter gedaagd. Volgens hen zijn de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja door mariniers geëxecuteerd terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.

De drie mariniers vinden de kritiek die de afgelopen jaren op de actie is gekomen “walgelijk”. Ze stellen dat de beschuldigingen onterecht zijn en dat ze volgens de regels hebben gehandeld. De actie is volgens de elitemilitairen destijds goed en volgens alle met het bevoegd gezag gemaakte afspraken verlopen.

Geweldsinstructie

De mariniers wijzen daarbij op hun geweldsinstructie. Die was als volgt: gepast gebruik van geweld, aanhouden indien mogelijk, maar bij niet zichtbare overgave uitschakelen.

“Precies dat hebben we gedaan. Het is vooraf tot in den treure doorgesproken”, zegt de operationeel commandant van de mariniers. “We hebben altijd gezegd dat hier slachtoffers bij gaan vallen.”

Gijzeling

Op 23 mei 1977 kaapten negen Molukkers een trein tussen Assen en Groningen. De trein wordt bij het dorp De Punt in Drenthe tot stilstand gebracht. In de trein zitten 94 passagiers, van wie er veertig meteen worden vrijgelaten. 54 mensen worden uiteindelijk negentien dagen lang gegijzeld.

Bij de bevrijdingsactie komen zes daders en twee gegijzelden om het leven. De twee passagiers worden per ongeluk door mariniers geraakt als de trein wordt bestormd. 49 anderen kunnen ongedeerd de trein verlaten. 

Beelden van de Molukse kapingsacties in 1977
Beelden van de Molukse kapingsacties in 1977

Doel

In het aanvalsplan staat dat de gijzelnemers niet opzettelijk zullen worden gedood als zij proberen te vluchten of zich overgeven, maar dat die mogelijkheid wel wordt geaccepteerd.

Drie daders zijn niet gedood tijdens de bevrijdingsactie. "Dat alleen al bewijst dat het niet ons doel was om de kapers te doden", zegt de commandant. "Ik zou zo'n opdracht om iedereen te doden zonder meer hebben geweigerd", legt een andere marinier uit. 

Beschuldigingen

De mariniers zeggen regelmatig met "stoom uit de oren en gekromde tenen" naar de beschuldigingen te luisteren. Toch hielden ze hun mond omdat ze het niet gepast vonden over anti-terreuracties te praten. 

Daarnaast wilden ze ook het officiële onderzoek door het ministerie van Veiligheid en Justitie afwachten. Dat pleitte hen geheel vrij. 

Volgende week doet de rechtbank in Den Haag uitspraak in de civiele procedure aangespannen door nabestaanden van twee kapers. Ze eisen schadevergoeding van de staat.